Муфтија санџачки хфз. Абдурахман еф. Кујевић казао да је јавност узнемирила могућност да се овим законом отвара могућност да имовина Исламске заједнице, вакуфска имовина муслимана може постати државно власништво, са чим се он у потпуности не слаже

Посланици Црне Горе, након што су похапшени посланици Демократског фронта, усвојили су Закон о слободи вероисповести којим се предвиђа да држава постаје власник свих верских објеката који су изграђени до децембра 1918. године, што је изазвало бурне реакције.

Муфтија санџачки хфз. Абдурахман еф. Кујевић казао да је јавност узнемирила могућност да се овим законом отвара могућност да имовина Исламске заједнице, вакуфска имовина муслимана може постати државно власништво, са чим се он у потпуности не слаже.

– Ми ћемо остати прибрани, стабилни и људи који ће бринути о виталним и кључним интересима Бошњака, муслимана опшенито али и свих грађана. Свим расположивим, легалним методама поштујући законе државе у којој живимо борит ћемо се да сачувамо интерес муслимана. Желим да позовем вјернике да не насједају на веома учестале провокације које се ових могу чути и да буду стабилни и чврсти на бранику својих права.

– Законом је предвиђено како су државна својина верски објекти и земљиште које користе верске заједнице на територији Црне Горе који су изграђени, односно прибављени из јавних прихода државе или су били у државној својини до 1. децембра 1918. године, и за које нема доказа о праву својине верских заједница. Прецизирано је како ће се у погледу постојања доказа о чињеницама примењивати доказна средства и правила доказивања у складу са Законом о управном поступку и супсидијарно Законом о парничном поступку.

Leave a Reply