Музеј воштаних фигура у Јагодини, једини у Србији и шести у Европи, од данас је, богатији за још једну, 30. воштану фугуру у сталној поставци, српску хероину Милунку Савић.

Фигуру, рад вајара, сликара и костимографа Маријане Пејкић, Љиљане Војводић, Снежане Симоновић и Татјане Стајић, у Музеју су у 11.00 сати открили градоначелник Јагодине Ратко Стевановић и једна од ауторки Маријана Пејкић.

Реч је о српској хероини Великог рата (1890-1973), жени која је највише одликована у историји српског ратовања. Крила је груди, претварајући се да је мушкарац да би се борила за Србију.

Носилац је ордена Легије части, Карађорјеве звезде са мачевим и једина жена носилац француског одликовања Ратни крст са затном палмином граном…

Била је рањена четири пута, најтеже у Другом балканском рату, када је откривен и њен пол.

Музеј воштаних фигура у Јагодини отворен је 2008. године, а годишње га посети око 50.000 туриста, углавном школских екскурзија.

За старије посетиоце, најинтересантнија је фигура председника Руске Фадерације Владимира Путина, а за млађе, најбољег тенисера света Новака Ђоковића, рекли су Тањугу запослени у музеју.

У музеју су, уз фигуре, изложени оргинали и реплике оружја, копије ретких књига, макете неких манастира, ратне заставе и други предмети из врема у ком су живели радили и стварли. Ту су и кочије краља Милана од ружиног дрвета, његов поклон манастиру Јошаница код Јагодине.

Фигура Ђоковића постављена је 2012. а Путина 2016. године. Ту су и недавно постављене, Тита у новој изради, бившег и садашњег египатског председника Гамала Абдела Насера и Абдулаха Фатаха Сисија, Вука Бојовића…

И. П.

Оставите Коментар