Уместо графита, које смо навикли да гледамо годинама уназад на фасади билетарнице Ћеле кула, сада се налази право уметничко дело. Завршен је мурал битке на Чегру и Стевана Синђелића, које потписује млади нишки уметник Сава Мишић.

Стеван Синђелић и битка на Чегру ће своје суграђане и туристе дочекивати на самом улазу у Ћеле кулу. До сада је тај призор био жалостан, па је прилаз до најпосећеније туристичке локације био видно запостављен, а фасада билетарнице, где пролазе хиљаде туриста годишње, често била у графитима непримереног садржаја.

У претходном периоду, постојала је идеја да негде у граду осликам мурал са ликом Стевана Синђелића, а указала се сјајна прилика да баш ту своју жељу остварим, нигде другде, већ баш надомак Ћеле куле, каже Сава Мишић за City radio.

Ово је доказ да прави рад за добробит и уздизање заједнице има смисла! Ово је доказ да добри људи на добром гласу, постоје! Ово је доказ да је права уметност ванвременска и да она живи кроз генерације нових нараштаја, објавили су на страници Радне акције Делијски Вис.

Ово је велика ствар за мене као уметника, јер се иначе бавим мотивима из националне историје у свом стваралаштву. Јако је битна чињеница да сам имао доста слободе што се тиче реализације идеја за осликавање, тако да сам неке своје ауторске композиције, са формата штафелајног сликарства, пренео на веће формате зидова билетарнице, казао је Мишић.

Сава Мишић и волонтерско удружење Радне акције Делијски вис дошли су на идеју да заједничким снагама улепшају призор око Ћеле куле, најпосећенијег музеја у Нишу. Волонтери овог удружења уредили су клупице и дрвени мост, а ЈКП „Медиана“ им је помогла да посаде саднице и окрече фасаду.

Задовољан сам резултатом и веома срећан због многобројних похвала. Некада бели зидови билетарнице били су стална мета вандалског шврљања спрејевима, а сада смо, надам се, решили за стално тај проблем и направили једну галерију мурала која ће јасно указивати на објекат који је повезан са самим спомеником, задовољно закључује Мишић.

Радови су симболично кренули на Дан примирја, а званично су завршени 7. децембра.

М. Ј.

Оставите Коментар