Руска војна авијација настала је 12. августа 1912. године, када су, по налогу војног министарства, питања ваздухопловства и авијације одузета из надлежности Главне инжењерске управе и предата специјално створеном телу ─ Ваздухопловним јединицама Генералштаба.

Ваздухопловне снаге, као део Ваздушно-космичких снага Русије, на високом професионалном нивоу осигуравају безбедност руске територије у ваздушно-космичкој сфери, савладавају нове врсте оружја и војне технике и извршавају задатке у борби против глобалног тероризма у Сирији.

„Предузећа одбрамбене индустрије испоручују нову авијациону технику ваздухопловству. Ове године већ су испоручени борбени авиони Су-34, Су-35, борбени авиони за обуку Јак-130, Л-410увп-е20, хеликоптери Ми-8 и Ми-28 разних модификација. До краја године планирано је укључивање и авиона Ил-76мд-90а и Су-57“, рекао је командант руског ратног ваздухопловства, заменик главног команданта Ваздушно-космичких снага Русије генерал-потпоручник Сергеј Дронов.

Од 2020. године, руске ваздухопловне снаге су почеле да реализују План за развој аеродромске мреже оружаних снага Русије. Према речима Дронова, до 2027. године планирано је да се спроведу приоритетни радови на објектима инфраструктуре више од стотину аеродрома. Ове године планирано је да се заврше поправке на 14 аеродрома.

Командант ратног ваздухопловства такође је рекао да ће се, пре свега, радови изводити на матичним аеродромима перпективних авијационих ракетних комплекса, на борбеног дежурства стратешких носача ракета, укључујући арктичку зону и аеродроме оперативно-тактичке авијације.

Оставите Коментар