Тог 27. марта 1999. године сви светски медији пренели су чудо које се догодило у Буђановцима. Оборен је најбољи авион НАТО алијансе израђен у стелт технологији, чувени Ф-117А познат као невидљиви за радаре.

Не само да је тада срушен авион, већ је срушен и цео амерички систем где су улагане милијарде долара за производњу ове летелице.

Четвртог дана бомбардовања оборио га је 3.дивизиони 250.ракетне ПВО бригате Војске Југославије на чијем челу је био потпуковник Золтан Дани.

Невидљиви је погођен из противваздушног система руске производње С-125 НЕВА.

Упркос слабој видљивсти и застарелом опремом Ф117-А је погођен, а срушио се у селу Буђановци поред Руме.

Одмах по обарању мештани овог малог села у Србији потрчали су до олупине како би видели то чудо које је оборила једна војска знатно слабија од непријатеља.

Амерички пилот и потпуковник који је управљао овом летелицом Дејл Зелко, катапултирао се и шест сати скривао у оближњем каналу како не би пао у наводно заробљеништво све до акције његовог спашавања. Спасилачка екипа пошла је хеликоптерима из Тузле а уочен је након што је испалио сигналну ракету.

Зелко јеј једном испричао да је летео и одједном се нашао у седишту које пада, како је тада испричао молио је само да не падне у руке српских војника који су га на тлу већ чекали бесни пошто је управо својом летелицом бомбардовао Београд.

Марта 1999 године на данашњи дан, америчке државне телевизије су са поносом уживо преносиле полетање Ф-117А из италијанске базе „Авијано“. Али, српски војници на челу са потпуковником Золтаном Данијем потрудили су се да место његовог принудног слетања буду Буђановци.

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter

Оставите Коментар