Споменик посвећен батаљону 1.300 каплара и спомен-биста Јосифу Јехлички, који се налазе на Тргу Светог Саве у центру Ужица, оскрнављени су у ноћи између недеље и понедељка.

На главу бронзане фигуре, која представља младог српског војника из Првог светског рата, остављена је кора од лубенице, део одеће обешен је испод врата као портикла, у једној руци се налази флаша сока док је у другој метла, а најупадљивији детаљ су канте црвене боје.

На суседну бронзану бисту Јосифу Јехлички, Чеху и професору физичке културе који је заслужан за оснивање соколског покрета почетком 20. века и изградњу некадашњег репрезентативног здања Соколског дома у Ужицу 1934. године, такође је постављена канта за смеће.

Бронзано попрсје је дело београдског академског вајара Николе Kоље Милуновића и на Тргу Светог Саве је постављено 2014. године.

На простору око споменика и бисте, као и оближње цркве Светог Ђорђа, вандали су оставили остатке хране, срчу, пластичне флаше и конзерве од пива и сокова. Радници ЈKП Биоктош су у понедељак уклонили трагове вандализма, а комунална полиција је најавила да ће поднети пријаву Полицијској управи Ужице, како би се открили починиоци тог недела.

Грађани Ужица, посредством друштвених мрежа, изражавају огорчење скрнављењем споменика, уз претпоставке да су то урадиле млађе особе.

„Ово је срамота нас одраслих, државе, власти, образовања, родитеља, па тек онда млађахних вандала“. „Зато што не познају сопствену историју. Зато што је школа урушена институција. Зато што се на националним фреквенцијама приказују Фарме, Задруге, Парови… Е, зато немају поштовања ни према коме и ни према чему“, „Срамота и туга. Родитељи, стидите се на оваквом васпитању своје деце“. То су само неки од коментара огорчених Ужичана.

Оставите Коментар