Руски и кинески ратни бродови одржали су прве заједничке патроле у ​​Тихом океану, саопштила је Москва неколико дана након проласка војних фрегата 2 земље кроз Јапански мореуз, у којем је домашај „територијанлих вода“ значајно смањен због споразума са САД.

Русија и Кина, које су раније овог месеца заједно извеле поморске маневре у Јапанском мору, успоставиле су ближе војне и дипломатске везе последњих година како су се односи са Западом погоршавали.

Комбинована флота две армије укључивала је разараче, фрегате, брод за пуњење горивом и брод за праћење ракета.

Јапан је помно пратио поморску вежбу. Јапанске власти су раније ове недеље саопштиле да је група од 10 бродова из Кине и Русије пловила у западни Пацифик кроз мореуз Цугару, који одваја одвајајући главно острво Јапана и његово северно острво Хокаидо. Средина дела мора од 100 миља, ширине између 15 и 25 миља (24 до 40 км), сматра се међународним водама.

Јапанске територијалне воде иначе у том подручју досежу само три миље од обале, а не уобичајених 12 миља. Овај договор датира из хладноратовског споразума, који је омогуц́авао америчким ратним бродовима и подморницама са нуклеарним наоружањем да пролазе кроз мореуз без кршења јапанске забране наоружања на својој територији.

Оставите Коментар