Све младе маме којима се продиљско боловање завршава у часу док њихове бебе пуне 11 месеци и лупају главу коме дете да оставе када буду почеле да раде, јер јаслице примају децу само до 12. месеца, моћи ће да одахну, јер ће бити места и за њихову децу.

Ова иницијатива потекла је од Зорана Ђорђевића, министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, који је предложио Младену Шарчевићу, министру просвете, да овај проблем реше тако што ће маме моћи да упишу бебе у јаслице по завршетку породиљског одсуства.

Досад је пракса показала да су мајке остајале на породиљском одуству до 11. месеца своје бебе, а вртићи, односно јаслице, по Закону о предшколском васпитању, примају само седморо деце узраста до годину дана, па за огроман број беба није било места.

Да ће проблем бити решен у што краћем року потврдили су за „Блиц“ оба министра.

Према речима министра Ђорђевића, он је већ разговарао са министром Шарчевићем о проблему у којем се налазе мајке које на породиљско одуство одлазе месец дана пре порођаја и траје им до 11. месеца старости детета.

– Kако не бисмо чекали измену закона и пролонгирање проблема већ га решили у што краћем року, упутио сам иницијативу министру Шарчевићу, који би требало да предложи Влади Републике Србије да донесе Уредбу која би регулисала то питање, да мајкама омогући да одмах након завршетка породиљског упишу дете у јаслице – каже министар Ђорђевић.

Да је о свему томе већ разговарао са Ђорђевићем потврдио је за „Блиц“ министар Шарчевић.

– У Закону о предшколском васпитању стоји да је број деце која се уписују у васпитну групу истог узраста, доносно од шест месеци до годину дана – седам. Стандарде за рад у групама и простору у којима оне бораве ми можемо да дефинишемо преко Завода за унапређивање образовања и васпитања тако што ћемо дозволити да та група деце буде већа. Kориговаћемо све што је законом дозвољено, а највероватније је да нећемо ићи на измену закона, већ ћемо проблем решити уредбом – навео је Шарчевић за „Блиц“.

Оставите Коментар