Канадска истраживачка фирма „Медголд Рисорсис“ која је раније најавила да је у Јужној Србији пронашла индикаторе да се у том крају налазе богата налазишта племенитих метала, сада је и потврдила те резултате.

Компанија има два истражна права: Доње Тламино и Сурлицу Дукат, који се налазе у непосредној близини граница са Бугарском и Северном Македонијом, у близини Босилеграда, на крајњем југоистоку Србије, и део су стратешког партнерства са „Фортуна Силвер Минес“. Тај простор је више од 100 квадратна километра.

Они су на само једној локацији, у оквиру пројекта „Тламино“, пронашли око седам милиона тона руде, са око 680.000 унци, односно 19,3 тоне злата, вредних нешто више од милијарду долара, а испитивања те области се и даље настављају.

Како је установљено, садржај злата на том месту, у просеку, износи око три грама по тони. Примера ради, лежишта са грамом злата по тони, ако је прате одговарајуће количине руде, сматрају се профитабилним.

Медголд намерава да прошири своје активности и на друге делове Србије.

Иначе, „Медголд Рисорсис“ је у оквиру истог пројекта пронашао и слој руде од око 40 метара који садржи 8,32 грама злата по тони, и готово невероватних 193 грама по тони сребра. Њихов циљ је да постану водећи истраживачи злата у Србији путем генерисања истраживачких пројеката у почетним и раним фазама.

„Медголд“ тренутно има пет одобрених истражних права. Према њиховом уверењу, овај појас Србије није довољно истражен иако је геолошки веома добро картиран.

Истраживања на овом делу, почела су још педесетих година када су југословенске државне компаније истраживале олово и цинк.

Током тог периода, племенити метали нису били уобичајено испитивани.

Leave a Reply