Ради се о флагрантном кршењу права грађана на информисање и дистрибуција информација мора бити ослобођена свих ограничења економске или политичке природе

Kако се у саопштењу истиче, ради се о флагрантном кршењу права грађана на информисање и дистрибуција информација мора бити ослобођена свих ограничења економске или политичке природе. УНС и ДНKиМ зато позивају Приштину да без одлагања обезбеди слободну дистрибуцију српске штампе“, наводи се у саопштењу.

Kако се додаје, овакво наметање препрека дистрибуцији озбиљно угрожава право српског народа на информисање на матерњем језику, нарочито имајући у виду чињеницу да се ниједан дневни или недељни лист на српском језику не штампа на KиМ. УНС-у је, наводи се, Звездан Михајловиц из фирме KиМ Беоколп која дистрибуира српску штампу на KиМ потврдио да су јутрос на Јарињу нормално прешли српску страну, али да им је на косовској тражено да плате 100% увећану таксу.

„Нисмо били у могуцности да платимо дуплу таксу и вратили смо сву штампу назад. У Беоколпу чинимо све да поново успоставимо дистрибуцију, знамо колико је штампа важна, па макар и били у неким малим губицима“, казао је Михајловић.

УНС и ДНKиМ ће, додаје се у саопштењу, о овој ситуацији обавестити Међународну и Европску федерацију новинара.