Русија је од продаје енергената Кини и Индији зарадила 24 милијарде долара за само три месеца након почетка напада на Украјину.

То, према оцени агенције Блумберг, показује колико високе глобалне цене енергије ограничавају напоре САД-а и Европе које желе да казне руског председника Владимира Путина.

Кина је потрошила 18,9 милијарди долара на куповину руске нафте, гаса и угља током три месеца до краја маја, што је скоро дупло више него годину дана раније, показују најновији подаци кинеске царине. Индија је у истом периоду за набавку руских енергената издвојила 5,1 милијарду долара, или преко пет пута више него пре годину дана.

Русија је, с друге стране, забележила раст прихода од 13 милијарди долара од извоза енергије у те две земље у односу на исте месеце 2021, што јој помаже да надокнади смањене куповине из САД-а и неких других земаља које су забраниле или смањиле увоз како би казниле Русију због рата.

Те забране су довеле до раста цена енергената услед јагме за алернативним изворима снадбевања и подстакле инфлацију која прети да велике економије гурне у рецесију.

Оставите Коментар