Руски генерал мајор је убијен, а двa војника су рањене у Сирији у уторак, након што је возило у покрету погодила импровизована експлозивна направа (ИЕД), објавило је руско Министарство одбране.

Говорило се да се експлозија догодила у близини нафтног поља Ат-Таим, око 15 км изван града Деир ез-Зор, руски конвој је погођен током повратка из хуманитарне акције.

„Као резултат експлозије, три руска војника су повређена. Током евакуације и док је примао медицинску помоћ, од задобијених тешких повреда умро је виши руски војни саветник са чином генерал мајора“, саопштило је Министарство одбране.

Војска је саопштила да је укључени ИЕД постављен на страну пута дуж којег је путовао руски конвој.

Породица вишег официра добиће сву могућу помоћ и подршку, према Министарству одбране, с тим да ће генерал-мајор бити награђен постхумно за његову службу.

Руски копнени контингент у Сирији састоји се од снага војне полиције, чија мисија укључује раздвајање турских и сиријских снага на северу земље, помагање у испоруци хуманитарне помоћи и повремено помагање снагама сиријске војске у уништавању остатака терориста.

Ово укључује снаге које делују у провинцији Деир ез-Зор. У суботу су руске снаге распоредиле мобилно постројење за пречишћавање воде у граду Деир ез-Зор. Руска војска је 6. августа известила о „погоршавању ситуације у областима провинције Деир ез-Зор“ ван контроле сиријске владе због лоших услова у областима које су окупирале САД.

Сиријске и америчке снаге у понедељак су се сукобиле у суседној провинцији Хасаках, у инциденту је настрадао један сиријски војник, а двоје је повређено.

Хасаках и Деир ез-Зор садрже огромну већину енергетских ресурса Сирије, што сиријска влада сматра виталним за њене напоре на обнови земље. Поред сиријске војске и руских снага (које су распоређене у складу с међународним правом), на том подручју раде и америчке трупе и милиције подржане од Турске, као и остаци Исламске Државе и других терористичких група са концентрацијом ових сила у непосредној близини што је довело до редовних сукоба, од којих су неки били насилни.

Преко 120 руских војника убијено је у операцијама у Сирији од када је Русија започела антитерористичку операцију у земљи у септембру 2015. године.

1 KОМЕНТАР

Оставите Коментар