На муци се познају јунаци, каже стара српска пословица али ми смо наше јунаке одавно знали. Српски ватрогасци су кренули пут Евије да далеко од својих кућа спасе оне туђе. Да ризикују живот у неконтролисаном пламену јер су дали реч.

Фотографија која данима кружи грчким друштвеним мрежама доказ је да су урадили и много више од тога.

„Погледајте шта раде ватрогасци из Србије када не гасе пожар. Њихови ватрогасци када угасе ватру товаре храну у ватрогасне камионе и деле је становницима Евије. Моје поштовање“, гласи опис слике али су коментари људи из Грчке дирљиви до суза.

„Клечимо пред вашом добротом“, „наши хероји ватре“, „хвала вам браћо“ и можда најлепши коментар од свих:

„Срби су били са нама у безбрижним данима када су долазили на одмор, опет су дошли да буду са нама у тешким временима. Хвала свим овим људима великог срца“, написао је један Грк.

Локалци, они мали људи који су одбили да се евакуишу и уместо тога отишли у запаљена брда да бране своје домове и своје шуме одлучилии су да се одуже волонтерима.

„Волонтери, дођите код нас да једете. Наш ресторан је мали али сва храна ће вам бити бесплатна и даћемо све од себе да будете сити“, написао је један ресторан у Евији.

Срби спасили два села на Евији

Командант Хеликоптерске јединице Ненад Недић навео је да је током јучерашњег дана Хеликоптерска јединица извршила 30 налета, изнад северозападног дела острва. При том, избачено је 35 тона воде, на два села која су била угрожена пожаром. Пожар је њиховим напорима крајем истог дана локализован и стављен под контролу.

Недић је истакао да је Република Србија једна од ретких земаља Европе која је у Грчку послала хеликоптере. Прецизирао је да је уз Швајцарску која је послала три, Србија као помоћ грчком народу послала три хеликоптера, два „бел 212“ и „Х-145“, са 14 чланова посаде, пилотима и ваздухопловним механичарима.

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter

Оставите Коментар