Kо је био први Србин који је пропутовао цео свет? Звао се Милорад Рајчевић, али је на његовој личној карти писало само „светски путник“. А он је управо то и био! Са месечним хонораром од само 150 динара, Милорад је успео да обиђе цео свет.

Милорад Рајчевић из Лесковца је први Србин који је пропутовао свет. И то се није тек тако десило. Од малена, Милорад је био немирног духа и имао је огромну жељу да спозна свет.

Авантуриста од самог почетка
Милорад је рођен је крајем 19. века у околини Лесковца. Завршио четири разреда основне и два разреда грађанске школе. Занимало га је сликарство, те са 15 година одлази Беч, где учи сликарство код дворског сликара.

После Беча, његов немирни дуг га одводи из једног града у други, од Салцбурга, Минхена, Штудгарда, Нирнберга, Улма, до Париза, Женеве, Лозане, Берна, Цириха, Базела и Луцерна. Након овог обиласка Европе, Милорад одлази за Америку где након пар месеци повређује ногу. Враћају га у Европу након откривања да нема пасош.

Међутим, то га никако није обесхрабрило и он наставља своје путовање преко континената. Одлази у Румунију, а затим у Цариград, Александрију и Јерусалим.

Ова његова прва путовања трајала су 4 године а током њих је научио 5 језика.

Понуда коју није могао да одбије
Године 1910. Рајчевић покуцао је на врата „Малог Журнала“, једног од најтиражнијих српских листова тих времена.

Браћа Савић су за њега имала један предлог – да за 2 године и 150 динара месечног хонорара обиђе Европу, Азију, Америку и Африку. Постојао је, наравно, још један услов, а то је да им Милорад шаље дописе и потврде месних власти као доказ да је био у сваком од места које је посетио.

Милорад је био апсолутно одушевљен понудом!

Милорадов пут око света
Милорад Рајчевић 14. марта 1910. започиње своје путешествије око света.

Једина ствар коју је понео у свом ранцу поред неопходних лекова била је празна путничка књига у којој ће сакупљати потписе знаменитих личности које ће сретати на својим путовањима.

Ово путовање му је одлично кренуло! Прва особа која му се потписала у књигу био је лично Принц Ђорђе Kарађорђевић, кога је срео у Горњем Милановцу. Пут га је водио у Црну Гору, где му је потпис дао још један принц – црногорски престолонаследник Данило. Милорад наставља за Италију, Француску, Енглеску, Немачку и стиже у Русију.

Mapa

Путовање светом је тада била реткост и због тога су о овом Милорадовом необичном подухвату извештавали и страни медији.

Преко Сибира наставља у Азију где се наилази на потпуно другачију културу.

Одлази до Владиводстока и стиже у Јапан чијим је обичајима био очаран. Тамо престолонаследник одбија да се упише у његову књигу највероватније из разлога што су јапански цареви сматрани божанствима.

Уследили су Сингапур, Малезија, Сијам. У Сијаму га дочекује краљ лично и поклања му мотор.

У Индији су му приредили величанствен дочек, и из Индије наставља за Цејлон, Персију и Сирију у којима га дочекују јерусалимски и јерменски патријарх.

Милорад стиже у Београд 21. септембра 1911. где је у његову част приређен свечани дочек.

Иако није стигао да обиђе преостала два континента, он не одустаје, и 1913. обилази Америку а након завршетка Великог рата и Африку.

Kао дописни новинар „Малог Журнала“ Милорад Рајчевић је пропутовао 70 земаља од 1910. до 1930. Његова путничка књиге је највећа и највреднија збирка аутограма, укључујући потписе краљева, принчева, државних функционера и других утицајних личности.

Милорад Рајчевић је и дан данас велика инспирација за све оне који воле да путују.

Оставите Коментар