Двадесетчетворогодишња Краљевчанка, вођена љубављу према „играчки“ којоj се свако тек проходало дете радује, обилази свет, ниже успехе и – носећи обележја Србије и родног Краљева – уписује се у историју домаћег и светског бициклизма

Једанаестострука државна првакиња, која тренутно држи рекорд у друмском бициклизму и на хронометру, неприкосновена Јелена Ерић, једна је од најуспешнијих друмашица наше земље. Каријеру у краљевачком бициклистичком клубу Металац, највећа нада нашег бициклизма почела је са дванаест година, а већ са тринаест је возила своју прву званичну трку.

Окрећем педале – окрећем цео свет

Од 2011. године готово непрекидно ниже успехе, а у протеклих пет година искуство је стицала у иностраним тимовима BTC CITY Љубљана,Cylance Pro Cycling из Сједињених Америчких Држава и Alé Cipollini, тиму из Италије. Шпански Movistar Team, са којим је прошле године потписала професионални уговор, окарактерисао је младу Краљевчанку као талентовану и интелигентну бициклисткињу са великим искуством, која представља снажно појачање њиховој екипи. Како истичу, Јеленина способност велике тимске подршке, тркачки потенцијал и добре стратешке вештине су њени највећи адути.

Окрећем педале – окрећем цео свет

Истрајна и посвећена, Јелена је возећи на позајмљеном бициклу и упркос проблемима са опремом, јер јој се у другој трци одвалио блокеј на спринтерици, освојила 40. место у трећем циклокросу у Диегему на белгијској турнеји и тако први пут ушла на светску ранг-листу. То је уједно био први пут да Србија има такмичарку на ранг-листи у овој дисциплини, а Јелена је у свим тркама била или најмлађа или међу најмлађима.

Окрећем педале – окрећем цео свет

Нашу земљу представљала је на шест светских првенстава – на два као јуниорка, на четири као професионалац, а велику пажњу донела јој је победа на једној од најпрестижнијих трка у женском бициклизму – Bene Ladies Tour у Белгији и Холандији.

Окрећем педале – окрећем цео свет

Српску заставу носила је широм света, а љубав према бициклизму, упорност и труд донели су јој бројне медаље. Освојила је друго место у категорији до 23 године на Светском првенству у Дохи у конкуренцији ЕЛИТА, два пута је освојила прво место у млађим сениоркама на трци у Великој Британији, пето на последњој етапи World Tour – Tour De Chonming у Кини, 12. место на Светском првенству у планинском бициклизму у Питерзбургу у Јужној Африци…

Окрећем педале – окрећем цео свет

Ове године победила је у класификацији класика у Белгији – Lotto cycling cup, освојила 4. место у првој етапи и 9. место у трећој етапи трке око Шпаније. Успешним завршетком прве World Tour трке – Tour Down Under у Аустралији и освајањем седмог места у последњој етапи ове трке постала је прва Српкиња, једина Краљевчанка, у историји српког бициклизма која је учествовала на светском такмичењу World Tour.

Окрећем педале – окрећем цео свет

Јелена Ерић већ је показала да јој светски бициклистички врх није непознаница, али жеља за напретком и освајањем нових висина део је њене личности и она само може – даље и више.

Оставите Коментар