Наш трећи град по величини у Србији, после Београда и Новог Сада, а највећи на југу земље одувек је привлачио својим знаменитостима, а посебно интересантном историјом.

Верујемо да су многи од вас имали прилику да посете ово место и убеђени смо да нисте остали равнодушни.

Географски положај Ниша учинио га је чак и у прошлости стратешки важним и тиме примамљивим градом за многе освајаче. Управо због тога, кроз историју се налазио у саставу многих царстава и држава, играјући улогу административног, војног и трговинског центра и важне саобраћајне везе на римском путу Виа милитарис, касније званим Царски друм, који је спајао Европу и Малу Азију.

Територијом на којој се данашњи град налази прошли су Дарданци, Трачани, Илири, Kелти, Римљани, Хуни, Авари, а затим и Византинци, Срби, Бугари и Османлије, а у више наврата град су заузимали Мађари и Аустријанци.

У саставу Србије нашао се поново након ослобођења од Турака 1878. године, додуше са кратким прекидима у току Првог и Другог светског рата, када је био под окупацијом.

Да су Нишом владали многи разни народи, примећује се у културном наслеђу града, пре свега у његовој архитектонској разноврсности.

Оно што је посебно занимљиво, јесте да је овом граду сваки освајач давао своје име. Тако га је римски назвао Наиссус, византијски Нyсос, немачки Нисса и словеначки Ниш. Такође, веома је важан и интересантан податак и да су на простору данашњег Ниша, у античком граду Наиссусу рођени су римски цареви Kонстантин Велики и Kонстанције III.

Оставите Коментар