Од данас насеље Тини краси мурал посвећен Видовдану и косовским јунацима из 1389. године до данашњих дана рад Требињца Милоша Наранчића, коме су помогли Стефан Мркаић, Недјељко Миловић, Његош Сетенчић и Немања Вучић.

Наранчић каже да је мурал посветио млађим генерацијама, како би их заинтересовао за ову младу тему.

„Косово и Метохија је темељ српства и везан је за Републику Српску, Црну Гору и Србију. Њега не смијемо да се одричемо, него му треба посветити што више пажње. Слике које смо радили су рађене према вјеродостојним сликама које се налазе у уџбеницима“, рекао је Наранчић..

Текстове су бирали тако да свака слика има неку причу. Кад се гледа од стране игралишта на стамбеној згради доминира слика три генерала из рата 1999. године – Божидара Делића, Небојше Павковића и Владимира Лазаревића.

Са десне стране тројице генерала написана је клетва цара Лазара. Гдје је приказано причешће нацртана је Бијели анђео из манастира Милешева и стављен је текст који симболизује част, оданост, хришћанство.

„Икону Бијелог анђела смо изабрали јер је она једна од најљепших радова српске и европске средњовијековне умјетности, а синоним је за наду, спасење и чуда. На зиду преко пута је урађен цар Лазар који гледа на Грачаницу гдје се војска причешћује и написане су његове ријечи ‘Боље нам је од мача погинути, него своја плећа непријатељу подати’, а испод пише ‘Земаљско цартсво је за малена, а небеско за вијеке, довијека'“, рекао је Наранчић.

У наставку мурала су написано је ‘На ријечи цара Лазара, јунаци су клицали на вјерност’. На плафону је са једне стране написан Видовдан, а са друге 1389, а нацртан је и крст на коме пише ‘Овим побјеђуј’.

На наставку мурала налази се лик Милоша Обилића Милоша , поред кога је Косовка дјевојка која причешћује Павла Орловића.

„Овај дио завршава са ликом цара Душана јер је Србија била најјача за вријеме његове владавине, а до њега је стављен текст ‘Јел’ још Србија довољно јака, сјећа ли се својих јунака’. На његовом лицу се завршава дио зида везан за овај мурал о Косову за његове старије и нове јунаке“ искрен је Наранчић.

На сваком дијелу мурала нацртан је божур јер је према легенди, косовски божур изникао на Газиместану послије боја са Турцима 1389. године.

Желимир К.

Оставите Коментар