Од данас насеље Тини краси мурал посвећен Видовдану и косовским јунацима из 1389. године до данашњих дана рад Требињца Милоша Наранчића, коме су помогли Стефан Мркаић, Недјељко Миловић, Његош Сетенчић и Немања Вучић.

Наранчић каже да је мурал посветио млађим генерацијама, како би их заинтересовао за ову младу тему.

„Косово и Метохија је темељ српства и везан је за Републику Српску, Црну Гору и Србију. Њега не смијемо да се одричемо, него му треба посветити што више пажње. Слике које смо радили су рађене према вјеродостојним сликама које се налазе у уџбеницима“, рекао је Наранчић..

Текстове су бирали тако да свака слика има неку причу. Кад се гледа од стране игралишта на стамбеној згради доминира слика три генерала из рата 1999. године – Божидара Делића, Небојше Павковића и Владимира Лазаревића.

Са десне стране тројице генерала написана је клетва цара Лазара. Гдје је приказано причешће нацртана је Бијели анђео из манастира Милешева и стављен је текст који симболизује част, оданост, хришћанство.

„Икону Бијелог анђела смо изабрали јер је она једна од најљепших радова српске и европске средњовијековне умјетности, а синоним је за наду, спасење и чуда. На зиду преко пута је урађен цар Лазар који гледа на Грачаницу гдје се војска причешћује и написане су његове ријечи ‘Боље нам је од мача погинути, него своја плећа непријатељу подати’, а испод пише ‘Земаљско цартсво је за малена, а небеско за вијеке, довијека'“, рекао је Наранчић.

У наставку мурала су написано је ‘На ријечи цара Лазара, јунаци су клицали на вјерност’. На плафону је са једне стране написан Видовдан, а са друге 1389, а нацртан је и крст на коме пише ‘Овим побјеђуј’.

На наставку мурала налази се лик Милоша Обилића Милоша , поред кога је Косовка дјевојка која причешћује Павла Орловића.

„Овај дио завршава са ликом цара Душана јер је Србија била најјача за вријеме његове владавине, а до њега је стављен текст ‘Јел’ још Србија довољно јака, сјећа ли се својих јунака’. На његовом лицу се завршава дио зида везан за овај мурал о Косову за његове старије и нове јунаке“ искрен је Наранчић.

На сваком дијелу мурала нацртан је божур јер је према легенди, косовски божур изникао на Газиместану послије боја са Турцима 1389. године.

Желимир К.

--

Leave a Reply