До краја ове године МУП Република Српске ће добити пет оклопних „колоса“ на точковима, а наставак испоруке се очекује и у наредној 2020.години. У свету влада велико интресовање за набавку овог возила, а са појединим афричким земљама су склопљени и купопродајни уговори. За „Деспот“ је заинтересована чак и Руска Федерација која је један од светских лидера када је у питању производња вишенаменских мобилних оклопних платформи.

Компанија Технички ремонт Братунац (ТРБ) испоручиће сутра Министарству унутрашњих послова /МУП/ Републике Српске два вишенаменска оклопна возила “Деспот” која улазе у редовну употребу полиције, рекао је Срни директор и већински власник ТРБ-а Славенко Ристић- преноси интернет портал инфо.бијељина.

Он је истакао да је то веома значајна референца за компанију, те да су захваљујући сарадњи са МУП-ом Српске и успели да реализују овај пројекат.

Ристић је рекао да ће возила “Деспот” за МУП Српске бити 30 одсто јефтинија него за остале купце на тржишту, јер је ТРБ и успео да произведе овај оклопњак кроз инжењеринг и сарадњу са МУП-ом РС и на основу њихових потреба. Према његовим речима, то што ће возила “Деспот” бити у власништву МУП-а Српске отвара врата компанији ТРБ за сарадњу и са другим земљама.

Он је навео да ће до краја ове године бити испоручена још три оваква возила МУП-у Српске, а до краја 2020. године укупно осам.

Ристић је додао да је званично договорена продаја пет возила “Деспот” Намибији, да је Русија исказала интересовање, као и Израел са којима су у току преговори, те Танзанија и Гана. Према Ристићевим ријечима, сутрашњој примопредаји у Бањалуци присуствоваће и премијер Републике Српске Радован Вишковић.

“Деспот” са својим погоном на сва четири точка припада категорији савремених оклопних возила намењених извршавању војно-полицијских задатака. Основни концепт возила базира се на вишенаменској шасији сачињеној од савремених склопова погона и преноса снаге, те независном систему ослањања који омогућава висок степен покретљивости у свим теренским и временским условима. Возило се може користити за патролне и извиђачке мисије, као командно возило, за превоз и подршку јединица за специјалне операције, противтерористичку борбу, противоклопну борбу, контролу граница и територије, за осматрање, као санитетско возило и друго.

Оставите Коментар