Света Гора, монашка република која је званично призната још од 963. године, је својеврстан центар Православног Хришћанства и већ више од 1000 година бедем Православља уопште. Као што знате, на њој се налази 20 манастира и неколико десетина скитова и мањих заједница које су под управом једног од тих 20 манастира.

Света Гора као центар Православља има и својеврсне амбасаде тј. представништва историјских православних народа. Осим 17 грчких манастира који представљају грчки народ, ту су и српски Хиландар, руски Свети Пантелејмон, бугарски Зограф, грузијски Ивирон (данас под грчком управом) и румунски скитови Продому и Лаку који припадају грчким манастирима Велика Лавра и Светог Павла.

Зашто на Светој Гори нема „Црногораца“, „Македонаца“, „Украјинаца“, „Белоруса“ и осталих новостворених народа од Срба и Руса?

Ствар је јасна, Света Гора је огледало Православља и једино народи који истински постоје као историјски Православни и чији су владари били значајни за Православну Цркву имају право да им је вековима признат статус у тој најважнијој монашкој републици. Измишљени народи немају и никад неће имати признато присуство на Светој Гори осим уколико се не прикључе својим матичним народима. Тако на Светој Гори не може бити „Црногораца“ или „Македонаца“ већ само Срба и не може бити „Украјинаца“ или „Белоруса“ већ само Руса!

Извор: Историја Срба

Advertisements