Нови тужилац Суда за злочине такозване Ослободилачке војске Косова (ОВК) у Хагу, готово филмског имена Џек Смит због којег се човек чак запита да ли заиста постоји, пре неки дан потписао је свечану изјаву да ће свој посао обављати професионално, непристрасно и у складу са законом и прописима те међународне судске институције. Ово можда и не би била нека вест да тај исти тужилац на своју функцију није изабран још у мају ове године! Да. Добро сте прочитали. Џек Смит формално је заменио Дејвида Швендимена у фотељи још летос, али му је, ето, требало цело једно годишње доба да потпише нешто што личи на уговор о раду. Уз то, посебна прича је то што његов претходник Швендимен за годину дана на послу ништа није урадио.

Судећи по радној динамици хашког суда, Смит ће тешко свој посао почети да обавља пре почетка следеће године. Вероватно ће му бити потребно бар неколико месеци да свечано седне у фотељу, а сасвим извесно још толико док му Швендимен свечано не преда кључеве од канцеларије.

И таман да Смит почне да ради, уследиће новогодишњи и божићни празници. Уз мало среће, на пролеће ће објавити да још нема доказа за прве оптужнице (као што је то учинио и његов претходник), а затим ће летња пауза, па заслужени годишњи одмор. Кад се врати, одморан и преплануо, можда – али, само можда! – покрене неки случај како би оправдао масну апанажу, али ће тај случај обавезно изоставити крупна и звучна имена бивших шефова ОВК који су униформе данас заменили скупим оделима и краватама, а пушке и ножеве скупоценим сатовима и прстењем. Потом, погађате, следе празници. И онда: Јово опет наново.

Уколико вам све ово личи на шалу, знајте да се не смејем. Можда заиста Запад жели да се шали са нама на овај начин, али суд који формално постоји скоро две године, а ништа није урадио (сем што је један главни тужилац замењен другим), свакако изазива сузе код породица жртава шиптарског иживљавања током рата на Косову. Те сузе, међутим, нису радоснице или смејуљице.

Хоћу да кажем, заправо, да се неодољиво чини да је цела ова прича са Судом за ОВК у Хагу трагично смехотресна. И не оставља Србима никаквог избора, него да заплачу или насмеју од муке. Или од туге. Свеједно је.

Изађите из магле. Кога, бре, Запад то зајебава?! И докле више?!

Милан Добромировић