Запад је већ институционализовао своје субверзивно мешање у унутрашње ствари суверене Белорусије. Још га обилато финансира. И не са једног места.

Портпаролка Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова разоткрила је како то чине, које све западне земље финансирају опозицију у Белорусији, издвајајући милионе долара и евра за медије, фондације и невладине организације.

Навела је: „(Телеграм-канал) Незигар је анонимно написао да је „Кабинет Тихановске“ добио 4,5 милиона долара из страних фондова за организовање кампање за пребројавање гласова на предстојећем референдуму. Да будем искрена, не разумем коме је и зашто било потребно да „открива карте“, кад играчи дуго нису имали ништа против да играју са обележеним“.

Додала је да су Немачка и Аустрија, као и низ других земаља, у Бечу Тихановском разговарале о томе како да се „обнови Белорусија“. Била је то једна врста институционализације мешања у унутрашње ствари те земље. На састанку није било новинара. Идеја учесника је била – да убеде Белорусе у древну мудрост да ће им „иностранство помоћи“. И да још једном покажу да новац није штетан за демократију. Тихановска није 3.000 миграната на граници са Пољском, за чију судбину није одвојен ни пребијени евро“.

Захарова је подсетила и да је шеф Европског савета Шарл Мишел обећао да ће „народу Белорусије“ доделити 53 милиона евра како би „подржао мирну транзицију власти у земљи“.

Безмало 4 милиона евра – додала је – Брисел је одмах спреман да баци на подршку „жртвама политичких репресија и независним медијима, дакле – класика“.

Немачка је истовремено „обећала да ће издвојити 21 милион евра за развој „грађанског друштва” у Белорусији. То је додатак на већ обећана „3 милиона евра преко Источног партнерства и Европског фонда за демократију”.

Пољска такође не штеди новац за „опозицију“ у суседној земљи.

Варшава је у свом буџету издвојила 13 милиона за државни програм „Солидарност са Белорусијом“, а обећала је и да ће издвојити 5 милиона евра за подршку и запошљавање безмало 2 хиљаде белоруских студената и учитеља“.

Нису заборавили ни на пропаганду – Пољаци редовно из свог џепа плаћају 11 милиона евра за развој ТВ канала Белсат и других “независних „медија“.

Амерички Конгрес већ „више година заредом, сваке године, издваја милионе долара за подршку „независним“ медијима, укључујући Телеграм-канале. У 2020-ој су на то потрошили 4 милиона долара, а 2021-ве до сада 3 милиона долара.

Британија је, навела је Захарова, удвостручила субвенције „демократској Белорусији” и подигла их до 3 милиона фунти стерлинга, а обећала је да ће додатно издвојити „0,5 милиона евра дати „Међународној платформу за одговорност у Белорусији” и друге опозиционе стране структуре.

Канада је 2020. дала 0,5 милиона долара за развој „независних” белоруских медија и јачање права жена, а за 2021-ву је обећала 2 милиона долара „цивилном друштву” у тој земљи.

Холандија је, према речима Захарове, издвојила „око милион евра за промоцију ‘бесплатних информација’ преко невладиних организација са седиштем у Варшави.

„Као што се види, више се не устручавају“, прокоментарисала је Захарова.

Чешка је формирала „Фонд за помоћ Белорусима које режим прогони“ и одмах му дала 0,5 милиона евра, плус још 0,5 милиона евра од чешког Министарства просвете и 0,2 милиона евра из буџета за платформу Civil Belarus.

Литванија је прихватила да прими „Кабинет Тихановске“: плаћа трошкове њеног „двора“, а сама бивша председничка кандидаткиња (Светлана Тихановскаја) добија плату из државног буџета Литваније”.

Захарова је закључила: „Очигледно је да је све ово само мали део средстава за издржавање белоруских „патриота“. Побројане земље не помажу белоруском народу улагањем у његову економију, већ расклимавањем његове земље изнутра. Знамо тај метод помагања. Познат нам је“.

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter

Оставите Коментар