БЕОГРАД – Веровали или не, али лидер радикала почиње да одступа од своје антиглобалистичке идеологије, те после краха на изборима, др Војислав Шешељ, који се данима није појављивао у медијима, данас на редовној конференцији СРС-а, изјавио је да „подржава тзв. протесте омладине“, иако готово цео националистички корпус у Србији упозорава да протести омладине јасно прерастају у „револуцију сорошевског типа“.

Велики број политичара упозорава да се око вероватно једног искреног студентског револта окупљају репрезенти некадашњег ДОС-а и страни центри моћи.

Поражени председнички кандидати немирима и политичким хаосом желе да прикрију свој, већ који пут поновљени, велики пораз, а иза омладине се окупљају отворено фактори неолибералног блока у Србији. Реч је о уобичајеној матрици изазивања нестабилности и немира у земљи.

Подсећамо, више политичара у Србији је упозорило да постоји опасност манипулације омладином и да актуелни протести у Србији постепено окупљају репрезенте страних центара моћи и најмрачније неолибералне и еврофанатичне струје.

Апсолутна доминација Вучића која се огледа у томе да је освојио 12% гласова више од свих кандидата заједно, баш као и у случају победе Трампа, доводи неолиберални блок у безизлазну ситуацију о чему је Комерсант већ раније писао.

Ево шта кажу о Шешељевој подршци протестима у Србији неки који су имали дугогодишњу сарадњу са Српском радикалном странком, а који су истовремено ветерани српских протеста и политичке уличне борбе у Србији. Разговарали смо са Иваном Ивановићем, Мишом Вацићем и Стефаном Стаменковским.

Иван Ивановић

Председник СНП Наши, Иван Ивановић, први је који је прекинуо сарадњу са Српском радикалном странком по доласку Шешеља из Хага. Он истиче, у изјави за Комерсант.рс, да је Шешељ тај који је изабрао да „води политичке марифетлуке са режимом“ и да је то платио на изборима.

Војислав Шешељ је пример колико човек може ниско да падне. Када је дошао из Хага имао је историјску шансу да око себе окупи све патриотске снаге, и постане председник Србије. Он је одабрао опцију да води политичке марифетлуке са режимом, а то је платио на изборима и остао испод пет одсто, каже лидер Наших и додаје да се Шешељ сада додворава омладини.

Сада покушава да се додвори омладини која протестује, и подржава протесте које вешто користе прозападне политичке странке, НВО организације, стране амбасаде… Не видим какву везу има „идеологија српског национализма“ са Сташом Зајовић, Јеленом Карлеушом, Наташом Кандић и осталим либералима који долазе на протесте. Шешељ је осим тога што је уништио сопствену странку, сада уништио и своју идеологију, каже Ивановић.

 

Миша Вацић

Миша Вацић, истакнути српски националиста и дугогодишњи политички активиста, има готово идентичан став, такође најоштрије осуђујући Шешељев потез који назива „најсрамнијим чином издаје“.

Најсрамнијим чином издаје сматрам Шешељеву подршку протестима и директним супростављањем сопственој идеологији Велике Србије, јер у реду је бити политички против Вучића, али није дозвољено бити против Србије, каже Вацић за Комерсант.

Шешељ се овим својим чином сврстао раме уз раме са Женама у црном, Наташом Кандић, службеницима америчке и британске амбасаде, Иницијативе младих за људска права, педерским и лезбејским активистима, безбожним сатанистима, разним богоборцима и анархистима који се тамо окупљају, додао је Вацић.

Ничег националног на тим протестима нема осим лажног националисте Бошка Обрадовића, а ако се Шешељ не огради од својих изјава подршке, онда ни он није ништа друго него лажни војвода, каже Вацић.

 

Стефан Стаменковски

Стефан Стаменковски, лидер Заветника, критикује Шешеља због слабог односа према актуелној власти и подсећа да се „Шешељ бавио хрватском политичком сценом у тренуцима када је било неопходно огласити се о кључним националним питањима“.

Изненађује то што је господин Шешељ оћутао многе лоше потезе власти, да би се сада револтиран лошим резултатом огласио у корист демонстрација. Када је било неоходно огласити се о кључним националним питањима, он се више бавио хрватском политичком сценом, а сада када је ситуација у Србији више него деликатна и када било какве тензије доносе корист само нашим непријатељима и туђим интерeсима, он даје легитимитет демонстрацијама, каже Стаменковски за Комерсант.рс.

У сваком случају неупитно је да је незадовољство народа оправдано, али господин Шешељ је довољно информисан човек и зна да ово нису тек неки спонтани протести младих. Верујем да је ово само његов покушај да поврати део изгубљеног бирачког тела, али никада не смемо жртвовати српске интересе, зарад политичког публицитета, додао је Стаменковски.

Извор: Комерсант.рс