Председник Српске Деснице Миша Вацић се обратио верницима поводом најзначајнијег православног празника и том приликом дао интервју за чувени руски медиј.

Прво да честитам свим Вашим читаоцима најзначајнији православни хришћански празник традиционалним поздравом: Христос васкрсе – Ваистину васкрсе!
Као православни хришћанин одлазим ујутро на Свету литургију. Потом, као и већина Срба у свом дому припремамо празничну трпезу, сличну као за Крсну Славу али у нешто мањем обиму јер је Васкрс породични празник и мање више сви га прослављају, па је заиста реткост да неко на тај дан има госте, сем породице или кумова, рецимо. Затим следе честитке, које су код Срба незаобилазан део Божића и Васкрса.


Суштина је ипак у литургији и причешћу. То је на крају и смисао празника, да се претходно кроз пост, како ко и колико може, припремимо за овај велики празник и да на крају учествујемо у благодати у цркви јер то је сила која нас је очувала кроз векове и то је наш завет као народа, од Светог Саве, преко Косова, до данашњих дана. То би требало да је обавезна традиција свих Срба, но комунизам је учинио своје и удаљио је део народа од цркве али хвала Богу, барем у млађим посткомнистичким генерацијама, којима и сам припадам, православна традиција и црквеност се полако враћају. А ако Бог да, у наредним генерацијама се надам да ће већина нашег народа поново бити у цркви, као што су били наши преци.

Оставите Коментар