МИНИСТРИ у влади Велике Британије све су гласнији у захтевима за протеривање Албанаца из Уједињеног краљевства.

Разлог за то су албанске организоване криминалне групе, које су привукле пажњу британских медија, али и политичара, почев од премијера Ришија Сунака, који је најављујући нове мере усмерене на смањење броја миграната који стижу из Албаније у Уједињено Краљевство, рекао да ће хиљаде Албанаца бити враћено кући у наредних шест месеци.

Албанске организоване криминалне групе привукле су пажњу британских медија, нарочито банда „Хелбанианз“, чији чланови живе у неколико кула на имању Гаскојн код Баркинга, пише „Сан“, а преноси Коха.

Према писању британских медија, тајна мрежа албанских банди раширена је широм земље, а они живе у палатама, вилама или дворцима.

– Иза ојачаних врата ових криминалних центара крије се свет соба за панику, продавница оружја и екстремног луксуза. У стамбеним блоковима имања Гаскојн у Баркингу, наоружани албански гангстери су на ивици да преузму британску трговину кокаином од пет милијарди фунти – пише британски лист.

Припадници групе „Хелбанианз“ углавном су из Бурелија, Кукесија и Хасија, и до сада су се више пута изругивали британској правди, јер иако су хапшени у Британији, док су у затвору, успевају да остављају објаве на друштвеним мрежама.

Иза решетака су три члана ове групе – Азем Дајчи, стар 25 година, осуђен на шест година и осам месеци затвора, Фабион Кучи, стар 27 година, осуђен на шест година и четири месеца затвора, док је Арди Шета, стар 19 година, осуђен на две године и девет месеци затвора, након што је оптужен за пљачку 27. новембра 2018. године.

У Албанији су чланови ове групе, који су неколико пута заузели насловне стране међународних медија, идоли великом броју младих људи.

„Винц“ и „Стеалт“, чија су права имена Ервин Селита и Фатјон Дибра, обојица пореклом из града Бурела, а годинама живе у Лондону, одржали су пре три године и концерт у Тирани, где су се окупили стотине њихових фанова, који су чекали у реду за аутограм, док су они у Енглеској, потпуно укључени у индустрију канабиса, трговину кокаином, пљачке великих вила, злата и дијаманата, пише лист.

Песме „Хелбанианза“ пуне су речи у којима су поносни на свој начин живота и певају о дрогама, укључујући и стављање насиља на пиједестал. „Хелбанианз“ је криминална, али у исто време и музичка група.

Према наводима британске полиције, озлоглашени картел „Хелбанианз“ постао је трећа највећа организиована криминална група у Енглеској, у последњих пет година.

Ервин Селита, познат као “Винц” ухапшен је Тирани 5. фебруара прошле године и оптужен за покушај убиства Зени Џинди, власнице хотела у Тирани.

Лист подсећа да је прошлог лета почела примена споразума Албаније и Велике Британије о депортацији илегалних имиграната, када је из Велике Британије депортовано 40 илегалних албанских имиграната, међу којима је било и осуђених починилаца кривична дела у Уједињеном Краљевству.

Након тога, већина њих је назначила да не жели да се врати у Британију.

Пре два дана британски министар за имиграцију Роберт Џенрик позвао је на „чишћење“ Албанаца.

– Јуче сам посетио имиграциони центар да видим наше недељне летове за Албанију и да се захвалим особљу на њиховом раду на чувању наших граница и заштити свих нас. Нађите Албанце, зауставите их, одведите их на аеродром и вратите их у Тирану. Не само ове илегалне имигранте, већ и опасне криминалце који су осуђени за дрогу – рекао је он.

Његова изјава изазвала је реакцију албанске министарке спољних послова Олте Џачке, која је на Твитеру написала да је шокирана језиком који користи британски министар.

Оставите Коментар