Подсећање на совјетско-америчку сарадњу током Другог светског рата и деликатна претпоставка да би она могла да послужи као узор у борби против, на пример, пандемије — могли би да наговесте преокрет у америчкој политици, изјавио је пољски новинар Збигњев Парафинович за портал „Ђењик“.

Он је оценио да је заједничка изјава председника Русије и САД, Владимира Путина и Доналда Трампа, важнија од одлагања војне параде, која је требало да буде одржана 9. маја поводом 75. годишњице победе у Другом светском рату.

Аутор истиче да су се власти Русије и САД последњи пут позивале на „дух Елбе“ 2010. године, мало пре него што је бивши амерички председник Барак Обама започео процес ресетовања односа са Кремљом.

Према његовим речима, план је на крају био компромитован након што је Русија „анектирала Крим, створила сепаратистичке републике у Донбасу и извела хемијски напад на Скрипаље на територији земље-чланице НАТО-а“.

Подсетимо, Путин и Трамп усвојили су заједничку изјаву поводом 75. годишњице легендарног сусрета совјетских и америчких војних команданата на реци Елби и истакли да је „дух Елбе“ пример како Русија и САД могу да изграде поверење и да сарађују у име заједничког циља.

У оквиру пројекта „75 година од Велике победе“, Спутњик вам представља ексклузивне материјале о Другом светском и Великом отаџбинском рату. Сазнајте све о највећим биткама и херојима Другог светског рата, читајте сведочења преживелих, коментаре стручњака, погледајте документе које је декласификовало руско Министарство одбране, архивске фотографије и видео-снимке.

Leave a Reply