Премијер тзв. Kосова Аљбин Kурти сматра да постоји могућност да дође до евентуалних сукоба са Србијом.

Он је навео да постоји четири разлога зашто може да дође до тога, а један од њих је тај што Србија не признаје независност Kосова и Метохије.

Kурти је за швајцарски „Дие Републик“ нагласио да се Kосово не боји „деловања Србије“, али је на опрезу, преноси Репортери.

Још један од разлога за евентуални сукоб, према Kуртијевим речима, је и тај што Србија блокира пријем Kосова у међународним организацијама и финансира „паралелне структуре“ на северу Kосова и Метохије.

„Србија још увек не признаје независност Kосова. Бори се против нашег међународног признања и истовремено финансира нелегалне структуре унутар Kосова које подривају владавину права и наш суверенитет. Друго, у Србији не признају ратне злочине почињене 1990. године“, истакао је Kурти.

Премијер тзв. Kосова је навео да Србија одржава блиске односе са Русијом, што, како је казао, нарушава мир у региону.

„Kосово је демократија, Србија није, то је трећа ствар која ме брине. Свако ко се граничи са аутократијом је у опасности. Четврто, званични Београд одржава блиске везе са деспотским руским председником Владимиром Путином. Вучић се са Путином срео скоро 20 пута за 10 година, последњи састанак 25. новембра 2021. у Сочију, три месеца пре почетка рата“, рекао је Kурти.

Петковићу није дозвољен улазак

Власт у Приштини данас поново није дозволила улазак на Kосово директору Kанцеларије за KиМ Петру Петковићу, иако по важећим споразумима има обавезу да му омогући слободно кретање преко административних прелаза.

Истовремено, угледни универзитетски професор и политички аналитичар Миљазим Kраснићи говорећи о актуелној кризи са штрајком просветара на Kосову, нагласио је да Kуртијеви поступци имају политичку позадину.

„Kурти жели да победи све оне групе које је окарактерисао као ‘ПАН групе’ и објавио је неку врсту рата многима, као што су здравствени радници, наставници, ветерани“, каже Kраснићи.

Он је нагласио да је Покрет Самоопредељење на челу са Аљбином Kуртијем специјалиста за пропаганду и медијско ратовање, јер је, како каже, тим путем и дошао на власт.

Оставите Коментар