Задатак Русије није да промовише вакцину против вируса корона „Спутњик Ве“ на тржиште Европске уније, главни циљ је да се обезбеди бесплатна вакцинација руског становништва, рекао је стални представник Русије при ЕУ Владимир Чижов руским медијима.

„На политичком нивоу не иницирамо никакве разговоре о ‘Спутњику Ве’ ни са европским структурама, ни са појединачним земљама ЕУ. Немамо потребу за тим. Главни задатак Русије је да обезбеди бесплатну вакцинацију становништва Руске Федерације“, рекао је Чижов.

Према његовим речима, то није нимало једноставан задатак, јер производна база тако специфичног производа има своје границе.

„Због тога, када друге државе, било Србија или Аргентина, покажу интересовање (за вакцином), Москва каже:’Изволите, ми ћемо вам дати технологију, даћемо пробну серију, успоставите производњу на својој основи“, објаснио је Чижов.

Како каже, Русија не гледа на вакцину као на извор прихода.

„Наравно, ако је будемо испоручивали у иностранство, то ћемо наплаћивати. Али у Русији, за руске грађане, вакцинација ће бити бесплатна. Све остало је предмет даљих договора“, рекао је Чижов.

Он је подсетио да је од 27 земаља ЕУ за сад само Мађарска одлучила да купи руску вакцину „Спутњик Ве“, а иначе, како је рекао, та земља има „репутацију бунтовника у ЕУ“.

„Интересовање Будимпеште за ‘Спутњик Ве’ изазвао је у Бриселу прво збуњеност, затим љутњу. На крају је Европска комисија морала да призна да у критичној ситуацији Мађарска има право да користи ту вакцину, иако јој неће дозволити ни да продају ни да предаје руску вакцину другим земљама“, објаснио је Чижов.

Оставите Коментар