Први пут од рата, после 30 година, православна литија је у недељу прошла улицама Вуковара. Срби су се од цркве Светог Оца Николаја из центра града упутили ка Дунаву на освец́ење обновљеног Богојављенског крста.

На том месту крст је подигнут још крајем 19. века, а страдао је у ратном вихору 1991. године. Важно православно знамење обновљено је, захваљујуц́и дуго чеканој доброј вољи руководства града.

Литија је на улице извела више стотина Срба који су, после готово три деценије, своје молитве изнели из храма под ведро небо.

Подсећамо, црногорски председник Мило Ђукановић потписао је 28. децембра закон о слободи вероисповести или уверења и правном положају верских заједница.

Овај дискриминаторски закон усвојен је гласовима владајуће коалиције и СДП-а након инцидента у Скупштини Црне Горе.

Посланици опозиционог Демократског фронта (ДФ) позвали су претходно Ђукановића да не потписује Закон, већ да га врати Скупштини на дораду.

Законом је предвиђено да су државна својина верски објекти и земљиште које користе верске заједнице на територији Црне Горе који су изграђени, односно прибављени из јавних прихода државе или су били у државној својини до 1. децембра 1918. године, а за које нема доказа о праву својине верских заједница.

Прецизирано је да ће се у погледу постојања доказа о чињеницама примењивати доказна средства и правила доказивања у складу са Законом о управном поступку и супсидијарно Законом о парничном поступку.

У Скупштини Црне Горе, након што је усвојен Закона о слободи вероисповести, дошло је до хапшења посланика ДФ-а.

Оставите Коментар