Министарство одбране Русије објавило је видео са вежбе своје Тихоокеанске флоте који ће озбиљно штрецнути војни и државни врх Сједињених Држава.

Американци су се последњих деценија сматрали неприкосновеним господарима светских океана и мора и коме год су пожелели – слали су му ударне групе бродова око својих носача авиона као „неодољиви универзални аргумент“. А после онога што су Руси продемонстрирали на Пацифику – ти „аргументи“ више неће бити „аргументи“.

Барем не против Русије.

Видео Министарства одбране РФ, наиме, покатује како руски вишенаменски ловци-бомбардери Су-34 најновијим  противбродским ракетама Х-35У уништавају „поморске циљеве“.

Дириговане противбродске ракете Х-35У биле су лансиране по метама које су имитирале „групу ратних бродова“. А снимљени кадрови показују како се погођени `непријатељски бородови` од удара једне ракете разваљују на два дела и претварају у џиновке буктиње.

Све су регистровали и снимили руски дронови.

Министарство одбране РФ је – уз видео – указало да је Х-35У савремена противбродска крстарећа ракета домета преко 260 километара.

Додатно је подвукло да те ракете успешно уништавају противничке ратне бродове, а да авиони који их носе и лансирају не морају успешно дејствују док су изван домета туђе ПВО.

А посебно нагласило: да је једна једина ракета Х-35У довољна да уништи савремени ратни брод класе „корвета“.

Те ракете могу да лансирају и руски бродови и хеликоптери, а и мобилни обалски ракетни системи „Бал“.