Бивши министар Малте Конрад Мици је побегао у Велику Британију да би избегао хапшење због корупције и прања новца, тврди опозициони посланик Џејсон Азопарди.

Конрад Мици је, како се тврди, учествовао и у коруптивним радњама у Црној Гори, а Азопарди, из Националистичке странке (ПН), је рекао у среду у парламенту да премијер Роберт Абела кује план са Мицијем како би га заштитио од истраге.

Мици, који је основао тајну офшор компанију док је био на функцији и био је под истрагом малтешке агенције за спречавање прања новца, у “бекству” је од 13. марта, рекао је Азопарди.

Посланик ПН је казао да је Мици починио коруптивне рање “не само на Малти, него и у Црној Гори”, наводи лист “Малта тудеј”.

Мици је дао оставку прошлог новембра након скандала око убиства истраживачке новинарке Дафне Каруана Галиције који је уздрмао владу Малте.

  • Конрад Мици би требало да је под истрагом, што значи да би требало да буде ухапшен због прања новца и корупције… а он уместо тога кује план са Робертом Абелом да му се да гаранција да га нови полицијски комесар неће хапсити или повести истрагу док је у Британији – рекао је Азопарди.

Он тврди да је Мици, са још три особе, починио коруптивне радње у вредности од неколико милиона евра у Црној Гори, коју је Азопарди описао као “најкорумпиранију државу у Европи”, пише “Тајмс ов Малта”.

Он је потом навео шест Мицијевих званичних посета Црној Гори у периоду између 2014. и 2015. Мици је током три посете са собом водио личног адвоката као саветника, пише “Малта тудеј”.

Азопарди је рекао да је Мици током тих посета променио два хотела у року од два дана иако су удаљени сат времена један од другог.

  • Умешан је у подмићивање у Црној Гори, које обухвата милионе евра – тврди Азопарди.

Ветроелектране у Црној Гори

Мици је у то време био министар енергетике и надгледао је тендер за електрану на гас и инвестирање кинеске фирме Шангај електрик у малтешку државну компанију Енемалта.

Енемалта је 2015. склопила уговор са Црном Гором за изградњу пројекта ветроелектране, за који је та компанија дала гаранцију од 1,5 милиона евра.

Тај период се поклопио са напорима Мицијевог личног финансијског саветника Карла Ћинија из фирме Неxиа БТ да оснује панамске компаније за њега и Кита Шембрија, шефа кабинета тадашњег премијера Малте Џозефа Муската.

Азопарди је рекао да је у мејлу из децембра 2015, Мицијев саветник Ћини дао инструкције представнику контроверзне адвокатске фирме Мосак Фонсека, да “настави и почне да отвара рачуне за те две панамске компаније”, наводи “Тајмс ов Малта”.

Наредне године, Мицијеве и Шембријеве планове о отварању офшор компанија разоткрила је новинарка Дафне Каруана Галиција. Њено извештавање је претходило објављивању Панамских папира.

Азопарди је у парламенту рекао да је Мицијева посета Црној Гори била део коруптивног плана.

Ко штити бившег министра

Он тражи од премијера да каже зашто штити Миција. “Какав ђаволски план кујете? Је ли зато што ће нови полицијски комесар преузети дужност на годину?”

Он је казао да је сада очигледно зашто ће нови комесар бити постављен на пробни период јер ће то значити да може бити смењен ако се не повинује наводном захтјеву за отварање истраје против Миција.

Малтешки опозиционар је затражио од владе да објави споразум из новембра 2015. на основу којег је Енемалта ушла у Црну Гору.

Он је поменуо и то да је Црна Гора била последња земља коју је бивши премијер Џозеф Мускат посетио у својству премијера и да је са њим био Кит Шембри, бивши шеф његовог кабинета, рекао је Азопарди.

Мускат је 18. новембра 2019. присуствовао церемонији отварања ветроелектране Можура, са премијером Душком Марковићем.

Мускат се повукао у јануару након критика поводом убиства новинарке 2017. и након што је посредник у завери за ликвидацију повезао Мускатове најближе сараднике са покушајима заташкавања.

Његов наследник Абела је по преузимању дужности најавио да ће ојачати владавину права на острву.

Предложен за шефа делегације при ОЕБС-у

Конрад Мици је дао оставку када је бизнисмен Јорген Фенек ухапшен у вези са убиством Каруана Галиције.

Фенек је акционар у пројекту Електрогас и био је власник тајновите фиме из Дубаија 17 Блацк, која је наводно требало да исплати новац панамским компанијама у власништву Конрада и Миција.

Мици није поново изабран у кабинет када је Абела постао премијер прошлог јануара, а уносни консултантски посао у туристичком сектору, који је месец раније уговорио, поништен је, наводи “Малта тудеј”.

Влада је потом предложила Миција за шефа парламентарне делагације при ОЕБС-у, али је та одлука повучена након бурних реакција.

Мици је парламенту доставио лекарско уверење да би оправдао одсуство.

Оставите Коментар