Француска посланица у парламенту Европе, Џули Лешант, у разговору за портал Ин4с поручила је да сматра врло озбиљним када Влада једне државе кандидата за приступање Европској унији нема никаквог поштовања према слободи вероисповести или уверења свог народа.

Kако наводи Лешант, нема поштовања према „слободи која је суштински елемент правне тековине ЕУ“.

– Импресионирана сам и пре свега задивљена протестима подршке Српској православној цркви. Влада Црне Горе усвојила је неправедан закон којим се предвиђа отимање имовине ове институције, јединог истинског представника православне вере не само у Црној Гори, већ и на целом Балкану – рекла је она.

По њеним речима, низак је политички потез фаворизовати нову Цркву која је ближа актуелној власти и тиме јој гарантовати одређену одрживост.

Kоментаришући усвојени закон, на питање да ли Црна Гора крши људска права, право на слободу вере отимајући једној верској заједници имовину, Лешант одговара:

– Ради се о врло озбиљном чину! Очигледно је да режим чини све како би угушио овај протест и да се браниоци Српске православне цркве прогоне. Све постаје још озбиљније јер је црногорска полиција 31. јануара чак привела мајку посланика Милана Kнежевића, члана Парламентарне скупштине Сајета Европе, међународне организације која треба да штити и промовише људска права.

Kоментаришући могућност да овакав потез повуче председник Француске, Лешант наставља и каже:

– У Француској је секуларизам принцип утврђен републичким уставом који предвиђа одвајање политичке власти од верских организација, али Република, неутрална, гарантује слободу вероисповести.

– Ниједан председник Републике се не би усудио да нападне цркву, веровање, религију или чак филозофију са истом одлучношћу као што је то урадио Мило Ђукановић – рекла је посланица Европског парламента Џули Лешант у разговору за портал Ин4с.

Оставите Коментар