Старешине Војске Србије прошли су обуку у Русији на симулаторима за С-400 и “Панцир С-1”, али су имали прилику и да уживо виде и управљају батеријама које су кичма ПВО Русије. Ова вест изазвала је буру у региону, а хрватски медији одмах су подсетили на намеру Србије да купи ове ракетне системе.

Српски официри највише су се задржали поред “Панцира С-1″. Kомандант који води обуку на тренажерима за ПВО систем ” Панцир С-1″ до детаља је српским колегама до ситиних детаља описао је функционисање “Панцир С-1” система како реагује у различитим ситуацијама, режимима рада и у условима веома јаког електронског ометања

“Српски ракеташи вежбају у Русији на С-400 и Панцир С-1” ова вест прво је прострујила друштвеним мрежама, али у почетку није имала претераног ођека док потврда ове информације није стигла из Министарства одбране Руске федерације.

Наиме Руси су медијима послали саопштење у коме наводе да су у Астрахану почеле прве заједничке вежбе противваздушне одбране Србије и Русије “Славенски штит 2019”.

Наведено је да ће у вежбама учествовати, ловачке, ракетне и јединице ваздушног јављања и осматрања. Такође наведено је да ће се на вежбама користити и ракетни системи С-400 и хибридни ПВО систем Панцир С-1, као и савремене радарске станице.

У саопштењу се наводи да ће током вежби учесници симулирати велике ваздушне нападе и изводити пробна лансирања ракета у тешким условима на високим и малим висинама.

Министарство подсец́а и да су припадници јединица противваздушне одбране српске војске прошли интензивну обуку на тренажерима у Лењинградској области у Русији. Наглашава се и да је обука српских војника спроведена на најмодернијим тренажерима у центру Гатчина. Такође се додаје и да су сви припадници српске војске са позитивном оценом положили испит, и да су добили дозволу да самостално “приступају својим обавезама” у преводу да самостално рукују овим ракетним системима.

У министарству су додали да ће се српски војници упознати и са осталом техником која се налази у оквиру Ваздушно-космичких снага (ВKС) руске армије. Ту ће бити и модернизовани систем С-125 „Печора-2М“, радари „Волга“ и „Гама“, као и комплески средстава аутоматизације. Такође српски војници ће се упознати и са ратним искуствима приликом примене најмодернијих ПВО и радарских система у Сирији.

Оно што највећу пажњу буди у овом кратком саопштењу јесте одакле српски војници у обуци са савременим ПВО системима које српски ракеташи какви су С-400, и Панцир немају у свом наоружању. Иначе “Панцир С 1” је један од савремених руских ПВО система, који је своју борбену употребу и ватрено крштење имао у Сирији пре нешто више од годину дана против израелских крстарећих пројектила.

Иначе већ дуже време се спекулисало да је Србија у оквиру процеса модернизације и јачања своје ПВО планирала да од Русије купи, према неким информацијама две батерије хибридног ПВО система “Панцир С1” који је требао да замени већ застарели ракетни систем С-125 “Нева”, познат по обарању два америчка авиона током НАТО агресије 1999.

Ова обука поново је покренула причу о набавци овог наоружања из Русије. Прича о набавци хибридног ПВО система “Панцир С-1” последњи пут у јавности споменута је уочи доласка руског председника Путина у Србију јануара ове године. Прича је дуго најављивана, а непрестано спомињање имена “Панцир С-1” подигло је тензије међу српским комшијама, који на ову “наводну” набавку нису нимало благонаклоно гледали, па су чак и претили Србији санкцијама.

Међутим, прича је изненада како се појавила, тако је и утихнула, а о њој није било ни речи, све док Руси нису објавили информацију да су српске посаде обучаване за кориштење и прављање ПВО системом какав је ” Панцир С-1″.

Оставите Коментар