На улицама Београда од понедељка ће се наћи специјална теренска возила комуналне милиције опремљена најсавременијим системом „Соколово око“, који ће вршити 24-сатни надзор, фотографисати и аутоматски пријављивати бахате возаче који се несавесно паркирају у жутим тракама, на пешачким прелазима, аутобуским стајалиштима, трамвајским шинама, тротоарима и у улазима зграда, сазнаје Курир!

Најмодернија опрема

Овај нови систем електронске контроле неправилно паркираних возила Град Београд уводи због бројних примедби суграђана на несавесне возаче, који не воде рачуна где се паркирају када иду у ресторан, у продавницу или банку, ометајући саобраћај и угрожавајући безбедност пешака, деце, трудница, инвалида…

  • У питању је специјално возило које је опремљено камером која снима са свих страна и које ће пролазити улицом и фотографисати непрописно паркирана возила. Комунални милиционер који управља возилом ће писати казну, која ће потом возачу директно стизати на кућну адресу – објашњава за Курир извор из комуналне милиције.

На улицама ће бити 18 оваквих возила које је Град Београд добио на лизинг, а овим системом, који има за циљ да повећа безбедност, убрза саобраћај и омогући бржу реакцију надлежних органа, биће покривене 93 градске улице којима пролази јавни превоз.

  • У предњем делу возила ће седети комунални милиционер, док се у задњем налази електронска опрема. Реч је о најмодернијој опреми која може да издржи и екстремне временске услове од минус 40 до плус 70 степени и веома је поуздана у раду. Поседује и електронски систем за очитавање и препознавање регистарских таблица помоћу постављених камера које снимају из свих углова – каже наш саговорник.

Искључена корупција

Предност овог система јесте и та што на овај начин у потпуности искључује могућност евентуалне корупције јер снимак остаје записан на серверу.

  • Нови систем се неће примењивати на такси и доставна возила, чији је рад већ регулисан, а током епидемије ковида, болнице и ковид центри ће бити изузети – каже он.

Наплата тек од 10. августа

Комунална милиција ће, како сазнајемо, прве недеље само сликати бахате возаче и те слике објављивати у медијима како би се грађанима скренула пажња на овај проблем. Друге недеље сваком возачу који се непрописно паркира на кућну адресу ће бити послато обавештење уз напомену да неће бити кажњен и молбу да убудуће прописно паркира. Наплата казни системом „Соколово око“ почеће тек 10. августа.

Ружица Кантар

Оставите Коментар