Председник Белорусије Александар Лукашенко дошао је у контакт са зараженим коронавирусом, саопштено је из његовог кабинета. Лукашенко, један од најгласнијих противника актуелног начина борбе са ковидом 19, био је у директном контакту и постоји ризик да је заражен.

Александар Лукашенко ипак неће бити у самоизолацији, већ ће наставити да ради као и до сада, објавила је његова портпаролка Наталија Аисмонт.

Човек који води Белорусију од 1994. године одбацио је забринутости због обољења које је назвао „психозом“ и сугерисао да се у склопу борбе против вируса пије вотка, иде у сауну и да се вози трактор.

Такође, он је део једног аматерског хокејашког клуба и више пута је наступао пред великим бројем гледалаца. Управо је на једној утакмици дошао у контакт са вирусом.

„Његов саиграч је хоспитализован јер се у почетку сумњало да има упалу плућа, али је касније тестиран на ковид 19 и резултат је био позитиван“, истакла је портпаролка.

Саиграч је претходно дао изјаву да није ништа страшно.

„Нисам заражен коронавирусом, имам благу прехладу.“

Лукашенков тим је 11. пут освојио титулу у својој аматерској лиги, а када му је један од новинара у марту сугерисао да није безбедно организовати хокејашке утакмице током пандемије, имао је спреман одговор.

„Овде нема вируса, да ли видите да неки лети унаоколо?“, одбрусио је председник.

Иако је јавно објавио да у његовој земљи нико неће умрети од нове болести, у Белорусији је регистровано 6.723 случаја заразе, а 55 људи је изгубило живот.

„Нико неће умрети од вируса у нашој држави. Јавно то објављујем. Већ смо пронашли четири комбинације лекова за спас људи“, истакао је Лукашенко у једном од обраћања, а често се због својих ставова налазио на мети критика.

„Сад је корона постала политика. Сви гледају како да нападну Лукашенка, Белорусију. Потпуно су се погубили.“

--

Leave a Reply