Изјава Здравке Бораса, министра унутрашњих послова Западно-херцеговачке жупаније о мигрантској кризи која из дана у дан добија замах у том делу Херцеговине, “како грађани требају закључавати своје куће и аутомобиле“ дочекана је протеклих дана са малом дозом подсмеха у Западној Херцеговини.

Посебно јер такве речи долазе од једног високо позиционираног полицијског званичника, од којег се очекује да понуди неке конкретне мере како би се зауставио мигрантски талас који запљускује овај део Херцеговине и Хрватске који се на њега наслања.

Али, да и полиција на неке ствари све мање може да утиче доказ је бурна ноћ са суботе на недељу у Вргорцу. Мигранти у посљедње време свакодневно из Љубушког прелазе границу према Вргорцу и Хрватској, неки сами, а неки уз помоћ ситних криминалаца и кријумчара.

Пре два месеца провалили су у две напуштене породичне куће у Црвеног Грму и направили огромну штету, власници су остали шокирани кад су видели што су направили. И управо из Црвеног Грма и Пролога преко поља или брдским стазама прелазе границу до Великог Пролога и Хрватске.

Кад уђу у Хрватску покушавају да се докопају ауто-пута А1.

У суботу вече 25-годишњи сиријски држављанин с бициклом је прешао хрватску границу. За сад се не зна је ли преко поља или неким путем, и 300-ак метара од граничног прелаза Ораховље (БиХ )-Орах (Хрватска), испред породичне куће у Ораху украо “Опел астру“.

С тим возилом се упутио по део екипе која га је чекала негде око Великог Пролога. Али, није успео стићи до њих, јер је у међувремену видио полицијску патролу и ударио у брдо, па се преврнуо на кров и уништио аутомобил.

“Гости су ми били у кући, седели смо и причали кад су ме позвали из полиције да ми је аутомобил преврнут на крову у Великом Прологу, остао сам шокиран. Одмах сам изашао испред куће кад видим нема аутомобила, где је био паркиран остављен бицикла. Како су ми рекли у полицији. 25-годишњи Сиријац ишао је на Велики Пролог да покупи остале, али видео је полицијску патролу и од страха ударио у брдо и окренуо се на кров”, рекао је власник аутомобила, замоливши да остане анониман.

У међувремену једна група мигранта покушала је у самом центру Вргорцада украде комби од познатог мајстора Стипе Ерцега.

“Невеста је била на балкону, мислим да је то било иза 22 сата. Чула је галаму и лавеж паса. Погледала је на улицу, кад оно њих петоро-шесторо покушава да провали у мој комби. Док смо ми позвали полицију и док су они дошли, они су побегли према гробљу, и даље према Растоку у шуму”, открио је Ерцег.

Незванично је иста група покушала да украде комби и у једној грађевинској компанији, али кад су видели ноћног чувара побегли су.

Пре четири месеца, само пар стотина метара даље, мигранти су украли “мерцедеса спринтера“ вредног 15.000 евра. На срећу, власник га је пронашао у Чаковцу, где су га и оставили.

Како и на који начин стати овоме на крај, сви се питају у Тинову граду. Једно је сигурно, становници Вргорца и Вргорачке крајине мирно и безбрижно више не спавају.

Leave a Reply