Турске трупе које су непозване ушле у Либију и које су потискиваке генерала Хафтара наследника Гадафијевих племена, почеле су да трпе тешке губитке уласком у рат руских специјалаца и српских пилота, јавља Борба.инфо.

Хафтарова војска поразила је снаге ПНС-а јужно од Триполија и креће се ка Гарјану

Либијска национална војска (ЛНА), којом командује генерал Калифа Хафтар, поново је стекла контролу над једним од кључних насеља јужно од Триполија.

Како се наводи, снаге ЛНА су након дуге битке поразиле снаге такозване Владе националног споразума Фајеза Сараја и заузеле град Ал-Асаб.

Недавно су снаге ПНС-а саопштиле да је град под њиховом контролом. Међутим, Хафтарове трупе почеле су да објављују фотографије из овог насеља, које су постале доказ преузимања града од стране ЛНА и пораза снага ПНС-а.

Треба подсетити да су снаге Фајез Сараја (шеф ПНС-а), уз подршку турских снага и милитаната које је Анкара пребацила из сиријског Идлиба, 21. маја отерале либијску Националну армију из града и околине, што је представљено као “велика победа”. Али прошло је 10 дана и све се окренуло за 180 степени.

Сада се ЛНА креће у неколико колона у други важан град – Гарјан. Сада је под контролом ПНС-а и милитаната из Идлиба. Да би се супротставили напредовању Хафтарових снага, активирани су турски нападачки беспилотни авиони Бајрактар, али нису успели да нанесу штету.

Колоне су праћене системима противаздушне одбране, укључујући ракетни систем противаздушне одбране Панцир.

Према неким извештајима, говоримо о ракетним системима противаздушне одбране које су у Либију испоручили Уједињени Арапски Емирати.

У седишту ЛНА тврде да су након губитка Ал-Асаба настала неслагања у логору ПНС-а и да су се „неке јединице побуниле против Ердоганових снага“.

Тренутно нема потврде информација о “нередима” у кампу снага ПНС-а јужно од Триполија.

Информације са ратишта указују да је суноврат турских снага у Либији настао због дејства руских специјалаца из “Вагнер групе” и руских авиона без ознака којима управљају српски пилоти.

Кремљ званично негира било какву везу са овим трупама руских специјалаца.

Оставите Коментар