Читавих 57 одсто грађана каже да је Вучић оставио најпозитивнији утисак у 2018. години, док за Ђиласа то тврди само седам одсто. За СНС 53,8%, Ђиласов СЗС има 14,4%, а изнад цензуса још само СПС.

Председник Србије Александар Вучић далеко је најпопуларнији политичар у земљи, пошто 57 одсто грађана Србије сматра да он је оставио најпозитивнији утисак у 2018. години.

Ово је резултат најновијег истраживања јавног мнења агенције ‘Фактор плус’, које је уочи новогодишњих празника урађено у сарадњи са дневним листом ‘Политика’.

Скоро две трећине за власт

Када је реч о рејтингу странака, Вучићев СНС такође је убедљиво испред свих у држави. Када би се у недељу одржали ванредни парламентарни избори, СНС би освојио апсолутну већину у парламенту са чак 53,8 одсто гласова. Ђиласов Савез за Србију остао би далеко иза са 14,4 процената, а изнад цензуса били би још само социјалисти Ивице Дачића са 9,8 одсто.

То практично значи да би актуелна скупштинска већина коју чине СНС и СПС и без подршке осталих странака освојила невероватних 63,6 одсто гласова!

Истраживање ‘Фактор плуса’ показало је и да свега 30 одсто грађана верује да је Србији место у Европској унији, што је историјски минимум. Занимљиво је и да 56 одсто анкетираних сматра да је ‘замрзнути конфликт’ тренутно најбоље решење за Косово и Метохију, а свега 16 одсто њих спремно је за велика лична одрицања како би јужна српска покрајина остала део наше државе.

Фото: informer.rs
Фото: informer.rs

Коментаришући овакве резултате, директор ‘Фактор плуса’ Владимир Пејић наводи да по кључним питањима нема великих промена и да је Вучић популарнији од свих осталих политичара заједно.

– Његов СНС такође чврсто држи врх листе. Ђиласов СЗС се позиционирао као алтернатива актуелној власти, али су и даље јако далеко од позиције да угрозе владајућу већину – оцењује Пејић.

Фото: informer.rs
Фото: informer.rs

Зна их народ ко злу пару

Председник Извршног одбора СНС Дарко Глишић истиче да је изненађујуће што опозициони лидери имају и толику наклоност грађана.

– Како се понашају, за мене је изненађење да тај бивши ДОС окупљен у Ђиласов савез има и толико подршке. Што више људи има прилику да их упозна, то им мање верује. Лоповлук и простаклук нико не цени. Са друге стране, Вучић свакодневним напорима које улаже да држава напредује и евидентним резултатима показује да му народ верује – наглашава Глишић.

Фото: informer.rs
Фото: informer.rs

ЕКИПА ИНФОРМЕРА