Покрет слободних грађана Саше Јанковића на ивици цензуса, док Ђилас има подршку око 15 одсто бирача. СНС у Београду има 39 одсто гласова, а на нивоу републике чак 53%

Танјуг

Тајкун Драган Ђилас у протеклих месец дана потпуно је преузео бираче Покрета слободних грађана Саше Јанковића и ову странку, која је после парламентарних избора имала двоцифрену подршку грађана, гурнуо на ивицу цензуса, показало је најновије истраживање агенције ‘Фактор плус’.

Према овој анкети, коалиција Ђиласа, Јанковића и Вука Јеремића тренутно у Београду има подршку 15,6 одсто бирача, док би истовремено Јанковићев ПСГ на евентуалним ванредним парламентарним изборима једва прешао цензус са свега 5,7 процената гласова!

printscreen

На другој страни, убедљиво најјача политичка снага у Београду је СНС Александра Вучића са чак 39,1 одсто гласова, док на нивоу Србије напредњаци имају подршку од 53 одсто!

Бели у градској скупштини

После напредњака и Ђиласове коалиције, на изборима у Београду највише шанси има председник општине Нови Београд Александар Шапић, који је ‘измерен’ на 15 одсто, а за њим следи Шутановчева коалиција ДС-СДС-Нова странка са тек 5,8 одсто. Да се избори одржавају у недељу, одборничке мандате у Скупштини града узео би још само Лука Максимовић (комичар познат као Љубиша Прелетачевић Бели, прим. ур.), за кога би гласало 5,8 одсто Београђана, као и СПС, са идентичном подршком бирача. Испод цензуса би остали СРС, ДЈБ и Двери (видите табелу).

Ако би пак у недељу били одржани ванредни парламентарни избори, напредњаци би тријумфовали више него убедљиво са чак 53 одсто гласова. Далеко испод њих на другој позицији нашли би се њихови актуелни коалициони партнери из СПС са 10 одсто. Ако се томе придодају и три процента СДПС Расима Љајића, долази се до закључка да владајућа већина у овом тренутку може да рачуна на невероватних 66 одсто гласова! На своје место у републичком парламенту могли би да рачунају још само демократе са седам, ПСГ са 5,7 и радикали Војислава Шешеља са 5,2 одсто подршке. Из парламента би сигурно испали ДЈБ Саше Радуловића и Двери Бошка Обрадовића.

Информер

Када је реч о популарности политичара, неупоредиво најпозитивнији утисак на бираче и даље оставља председник Србије и лидер СНС Александар Вучић. О Вучићевој неприкосновености најбоље сведочи податак да о њему позитивно мишљење има чак 56 одсто испитаника, а да је први следећи Саша Јанковић са мизерних осам одсто (видите графику).

Коментаришући ове резултате, потпредседник СНС Миленко Јованов каже да тајкун Мирослав Мишковић спрема јуриш на касу Београда, па је зато окупио Ђиласа, Јанковића и Јеремића.

– Њих је новац окупио, а новац ће их и посвађати. Ако би рецимо Ђилас или Јеремић, као искусне жуте лопуже, отели више од Јанковића, ту би већ могао да избије озбиљан проблем међу њима. Све остало им је неважно. Погледајте шта су само једни о другима говорили и како су брзо све то после заборавили и одазвали се на Мишковићев позив и идеју да опет трпају народне паре у своје џепове… – наводи Јованов и каже да овако висок рејтинг СНС и у Београду и у републици није случајан:

Информер

– Ово истраживање доказује да народ верује Александру Вучићу и да не жели да се на власт у Србији враћају лопуже које су се обогатиле док је Србија била доведена на корак од банкротства.

Ђиласу фали странка

Аналитичар Бранко Радун сматра да Ђилас у Београду „вуче“ доста гласова, али да је његов проблем што нема странку.

– Да Ђилас има странку, а самим тим и инфраструктуру, сигурно би покупио гласове и Јанковићу и Јеремићу. Мада, његов проблем је што није класичан политичар, већ је више менаџер. Јанковићев брод пак тоне и, кад то крене, људи по аутоматизму напуштају странку, а долази и до пада популарности у јавности… Ђиласово интересовање је за сада ограничено на изборе у Београду, а када би проширио делокруг свог рада и на републику, врло лако би могао потпуно да истисне Јанковића – истиче Радун, подвлачећи да је републички ниво, ипак, другачији у односу на Београд.

Извор: informer.rs