Напредњаци и социјалисти би једини ушли у парламент када би се избори одржали ове недеље. Чак 63 одсто Срба сматра да је „замрзнути конфликт“ најбоље решење за Косово, а њих 52% спремно је и за рат

илустрација/Танјуг
илустрација/Танјуг

Ако би парламентарни избори били одржани ове недеље, СНС Александра Вучића убедљиво би победио са освојених чак 55,3 одсто гласова, показало је најновије истраживање агенције ‘Фактор плус’.

На другом месту нашао би се СПС Ивице Дачића са 9,4 одсто, док су све друге странке далеко испод цензуса и не би ушле у парламент!?!

Јеремић лошији од ДС

Прва испод „црте“ је Демократска странка, за коју би гласало 3,6% бирача, Народна странка Вука Јеремића добила би 3,5% гласова, ПУПС 3,3%, а Двери три одсто гласова. Следе СРС Војислава Шешеља са 2,7%, СДПС Расима Љајића са 2,5% и СНП Ненада Поповића са 1,7%. Готово на самом дну налази се Покрет слободних грађана Саше Јанковића, који данас може да рачуна на подршку мизерних 1,6 одсто бирача! Иза Јанковића је још само некада владајући ДСС, кога подржава 1,3%.

Коментаришући ове резултате, директор ‘Фактор плуса’ Владимир Пејић оценио је да СНС као изразито лидерска странка сву снагу црпи из харизме председника Србије и лидера те партије Александра Вучића.

– То дугорочно може бити и лоше по СНС јер питање је да ли би ова партија наставила да постоји у случају да се Вучић повуче. СПС, као странка са чврстим бирачким телом, стабилно држи другу позицију. На другој страни, ДС се налази на прекретници након избора новог руководства, а занимљив је и све нижи и нижи рејтинг ПСГ. Приметићете да практично нико од испитаника није навео ‘Доста је било’ као опцију за коју би гласао – навео је Пејић, уз напомену да истраживањем није обухваћен Савез за Србију Драгана Ђиласа јер формално и даље не постоји.

Када је реч о ставовима грађана према решавању статуса Косова и Метохије, већина њих, односно 63 одсто, сматра да је замрзнути конфликт тренутно најбоље решење, док 21 одсто наводи да би права солуција био договор којим ће и Срби и Албанци нешто добити, односно изгубити.

– Убедљива већина грађана Србије сматра да је одржавање статуса кво боље од свих решења која се помињу. То није неуспех кампање председника Србије Александра Вучића, који инсистира на превазилажењу замрзнутог конфликта, већ став грађана да нема решења које би у овом тренутку могло да задовољи Србију… – објаснио је Пејић.

Војно бранити Србе

На питање шта би Србија требало да ради у случају да Шиптари нападну и окупирају српски север Косова, чак 52 одсто испитаника сматра да је неопходно употребити војну силу и ући у рат!

Још много већи проценат, њих 81 одсто, осећа Косово и Метохију као своју земљу. Ипак, свега 18 одсто анкетираних било би спремно да прихвати да Косово остане у Србији, па и по цену да због тога трпи њихов лични живот због санкција, рата и других недаћа.

Б. ВУКЧЕВИЋ Б. БАБИЋ

Извор: informer.rs

--