Према свим истраживањима, досадашњи шеф државе Владимир Путин задржаће председничку функцију, уз процену да је могуће да освоји и до 70 одсто гласова.

А колико у њега верују Руси, толико поверења имају и грађани Србије. Према анкети државног Сверуског центра за истраживање јавног мњења (ВЦИОМ), поверење у председника Русије у децембру је достигло максимум за 2017. годину — 57,7 одсто, а према истраживању агенције „Фактор плус“ и листа „Политике“, спроведеном од 9. до 13. марта, поверење грађана Србије у Путина износи 58 одсто.

У поређењу са још шест светских државника, грађанима Србије Путин улива највеће поверење.

То није изненађујуће, будући да је Путин годинама најпопуларнији страни лидер у Србији, о било чијим истраживањима да је реч и по било каквој методологији да су рађена.

Нарочито високи проценти за њега, који су ишли и више од 70 одсто, добијају се када се испитаницима постави питање тако да морају да се одлуче за једног од понуђених кандидата. У томе је, заправо, и разлика између мерења нивоа поверења у неког лидера и његовог изборног рејтинга, који је по правилу виши.