Како се наводи, око 500 ветерана ОВК бори се на ратиштима у Сирији на страни Исламске државе, по чему је, заједно са Албанијом, на петом месту по броју становника који су се придружили терористичкој Исламској држави.

Косовска Комисија за верификацију ветерана пописала је ове године 46.000 ветерана ОВК, како би се утврдио тачан број оних који су током деведесетих уцешћем у ОВК „заслужили“ пензију, а за чије накнаде је новац, кроз буџет Косова, издвајао ММФ, пренси Спутњик.

– Прошле године косовске институције почеле су са исплатом бенефиција од око 170 евра за у том тренутку регистрованих 12.000 ветерана бивше ОВК, за шта је новац у буџету Косова био унапред планиран, а све захваљујући ММФ-у који је из фондова издвојио 106,6 милиона евра за ове намен.

У међувремену, број ветерана је драстично порастао, због чега је Приштина била принуђена да тражи додатна средства од ММФ-а, како би могла да ветеранима обезбеди накнаде, пише Спутњик.

Према сазнањима овог медија, планирани буџет Косова за 2017. годину износи две милијарде евра, и у њему је предвиђена свота и за трансформацију Косовске безбедносне службе у војску, уз одобрење ММФ-а, али не и за оволики број накнада и пензија за бивше припаднике ОВК.

– ММФ захтева од Приштине да се обави контрола овако великог броја ветерана, посебно што је Косово на конто ових накнада добило додатних 25 милиона евра од ове институције. Уколико ММФ одбије да да новац Косову, Приштина је планирала да се за помоћ обрати САД – наводи Спутњик.

Наводи се и да нико није сигуран да ли ће паре и добити с обзиром на неочекивани исход председничких избора у САД.

Косово је од 1999. године добило 3,8 милијарди долара међународне помоћи бесповратно, не рачунајући новац сакупљен на донаторској конференцији, коју им је организовао Вашингтон после једностраног проглашења независности 2008, где је сакупљено више од три милиона долара помоћи и 350 милиона долара које су добили као поклон од Америке.

Према подацима из више извора, од 2000. до 2010. године из међународне заједнице Косово је по разним основама добило 40,7 милијарди долара, а један, не тако мали део тог новца, добили су ветерани ОВК као пензије или накнаде.

Један од проблема Приштине је тај што је добар део оних који су „ветерани ОВК“, после формирања Специјалног суда за злочине ОВК, потенцијални окривљени за ратне злоцине, пише Спутњик.

Извор: интермагазин.рс