Русија је распоредила хиперсоничне ракете дуж арктичке и пацифичке обале ради заштите својих поморских граница.

Надзвучни авиони за пресретање МиГ-31 опремљени су балистичком ракетом Кх-47М2 Кинжал која може бити нуклеарна и распоређене су у регионима полуострва Кола и Камчатке, што је потез који је изазвао буру у Вашингтону како је Русија сада спремна да преузме контролу над Арктиком.

Хиперсонична ракета је једно од најнапреднијих оружја на свету. Чак и софистицирани системи противваздушне одбране имају потешкоће у одбрани од њене брзине од 10 до 12 Маха.

Домет ракете износи око 2.000 километара и могао би да повећа руске могућности противракетне одбране, не само широм арктичке регије, већ би могао и да изазове САД у Тихом океану.

Са размештањем хиперсоничних ракета, флоте на Арктику и друге на Тихом океану, Русија ће моћи да примењује контрамеру за брзо реаговање или чак одбрамбени маневар преко Арктика и Северног Пацифика.

Пилот-пуковник Игор Маликов рекао је: “То мора бити јасно изговорено: не треба се приближавати нашим границама и правити агресивне планове … МиГ-31 опремљен ракетом Кинжал је одбрамбено оружје.

У случају напада на Русију, може да погоди ваздушне базе из којих непријатељски авиони лете у правцу наше територије, као и бродове и бродску инфраструктуру”.

Арктик постаје веома спорна регија за чију контролу се боре САД, Русија и Кина. То је зато што би се испод океанског дна могло налазити више од 35 билиона долара природних ресурса. Поставља се питање ко ће их користити.

Битка за Арктик је већ започета – Русија би могла да преузме контролу над Арктиком с обзиром на њено последње распоређивање војног постројења у региону.

Оставите Коментар