Једна од најпознаијих четничких песама „Спремте се, спремте..“, између осталог и познатог дела „Загрми Дража војвода, бацајте бомбе четници“ није оригинал, већ је настала много раније у част другог војводе који је предводио велике четничке јунаке из Македоније, који су се борили много година пре. О ком војводи се тачно ради сазнаћете у тексту који следи.

Јован Стојковић, познат као Војвода Бабунски је био српски четнички војвода и командант током Борбе за Македонију и Стару Србију, Балканских ратова и Првог светског рата. Након убиства његовог брата и синовца од стране ВМРО-а, тражећи освету придружује се четничким одметницима међу којима убрзо постаје командант четничких јединица у долини реке Вардар, где се са својим саборцима сукобавља са бугарашким и османским снагама. Свима је било јасно да је бивши учитељ и тек проглашени војвода Јован, кренуо у осветнички лов на најјачег непријатеља – Стевана Димитрова. На сукоб није дуго чекао. Већ 27. априла, по старом календару, подржан четом војводе Глигора, Јован напада Стевана Димитрова, који је са својим војницима био стациониран у атару села Ореша. Прецизно испланиран и организован напад донео је Србима велику победу. Ниједан бугарски војник није преживео, док је и сам Димитров, човек кога су се сви плашили, пред смрт закукао „да му је жао што не погибе од душманских, турских куршума, већ од братских српских“. Но, то запомагање му није помогло.

Осветник је био немилосрдан, а победа је донела и неочекивану награду – архиву Стевана Димитрова, која је садржала списак његових људи и јатака широм Македоније. Заплењен је и велики број пушака и другог оружја. Од тог дана, српска организација у Македонији, почиње да ниже успехе, док млади и храбри војсковођа добија надимак, који ће га пратити до краја живота – војвода Бабунски.

Управо због ове, за многе неочекиване победе, чак се може рећи и прилично дрског напада на много већег ратника, као и још једне борбе са Бугарима 1907. године, испевана је песма „Спремте се спремте четници“, чији је први тонски запис настао тек 1924. године. Извођач оригиналне верзије је певач Васа Буквић. Касније је ова оригинална песма препевана и добијена је верзија која је данас и најпознатија, а која је уједно временом постала и химна Равногорског покрета.

Српска ми труба затруби
Во това село Дреново,
“Спремте се спремте четници,
Силна ће борба да буде!“

Најнапред иде пред четом
Јован Бабунски војвода,
По њега иде пред четом
Васиљ Велешки војвода.

Извика Јован Бабунски:
“Држ’те го село оздола,
Држ’те го село оздола,
Тува је Стеван Димитров!“

Извика Јован Бабунски,
“Предај се, предај Стеване!“
“Не се предавам Јоване,
Аз сам балгарски војвода!“

Повика Васиљ Велешки:
“Фрлајте бомбе четници!“
Почна ми кућа да гори,
Из куће Стеван говори:

“Пуштај ме, пуштај Јоване,
Чета ће да ми сагоре!“
Српска ми труба трубеше,
Дреново село гореше!