– Командант ОВК је одвеја девојчицу маљо са страну и на ред ги сиљовао, на очи осталих. Други је узеја једно девојће од десет, једанаест година. Ћуо сам да је бољно вриштаља, а из гомиљу да је неко дозива: “Кћери, Јована!”. Био гу је то сигурна мајка. Он ми је наредија да гу ја држим док је он сиљоваја. Посље тога, наредија је и на мене да гу силуљејем што сам и учинија. Војници су ћекали на ред да и они сиљују – ове монструозне сцене су део аутентичног сведочења, са албанским изговором српског језика, окривљеног терористе Љуана Мазрекуа, који је током јула 1998. године учествовао у масакру у Клечки, када је убијено 22 Срба.

Претходно су, током напада на Ораховац, киднаповање и заробљене 43 особе, које су са још око стотину других, одведене према Малишеву, а неке од њих касније у Клечку.

Пре масакра, албански терористи су се над Србима-мушкарцима, женама и децом-најмонструозније иживљавали. Секли су им делове тела: уши, руке и ноге, вадили су им очи. У злочинима од којих се леди крв, учествовала су браћа Љуан и Беким Мазреку, а Љуан је све до детаља описао у свом исказу истражном судији Окружносг суда у Приштини Даници Маринковић.

 

– Сви из ОВК, осим онија на стражу, сиљовали су српски девојћице, девојке и жене. Онда је наређено да ги све масакрирамо. Одвојиља је једног жена и мушки дете од око осам године и наредија на мене да измасакрирам. Ја прво нисам хоћео, али сам онда на дете одсекао уво. Видеја сам да други на једног жена извадија очи и одсеко му оба рука изнад шаку, а ондак и оба ува – испричао је Мазреку на саслушању, што је судија Даница Маринковић забележила у својој књизи “Судија у рату и миру”.

На крају његовог сведочења стоји да ниједно лице није остављено, а да није пребијено, малтретирано или силовано пре стрељања. После погубљења, сви лешеви и одсечени делови тела бачени су у кречану. Маринковићева је забележила да су унутар кречане нађени делови тела: бутне кости, потколенице, део рамењаче са изгорелим ткивом, угљенисана шака…

Оставите Коментар