РУСКА војска је добила серију модернизованих тешких вишецевних ракетних бацача система ТОС-1А „Солнцепек“, пише ТВ Звезда.

– Машине су направљене у складу са бројним променама дизајна. Опремљене су савременом лансирном опремом, што је омогућило да се побољша удобност чланова посаде и смањи време потребно за извршење борбених мисија – саопштила је корпорација Ростек.

„Солнцепек“ је развијен 2001. године, са циљем да пружи подршку пешадији и оклопним јединицама.
Систем је монтиран на шасији тенка Т-72. За разлику од „претходника“, система ТОС-1 „Буратино“, број ракета је смањен са 30 на 24.

„Солнцепек“ може погађати циљеве на удаљености од 3,6 до 6 километара, и ракетама може покрити област од хиљаду до две хиљаде квадратних метара.

Овај систем се доказао у многим борбама, посебно у Сирији против џихадиста. Западни медији често пишу о „Солнцепеку“ као најубитачнијем руском оружју.
Тако је амерички „Нешенел Интерест“ ове године писао да би овај руски систем „требало да буде у хорор филмовима“. 

​Како се наводи, тајна успеха вишецевног ракетног лансера је у термобаричној муницији. Пројектил изнад циља распршује експлозивне аеросоли које продиру у све отворе и затим се детонирају. Талас експлозије који се тако ствара двоструко је снажнији него приликом употребе обичне муниције.

Осим тога, приликом детонације ствара се ватрени облак, а температура у епицентру експлозије достиже 800 степени Целзијуса.

Оставите Коментар