Кандидат за председника Хрватске Мирослав Шкоро изјавио је да НДХ није била само фашистичка творевина, иако историјске чињенице кажу да је јесте.

Он је у интервјуу за Слободну Далмацију казао да је тачно да се поздрав „За дом спремни“ користио у НДХ, али и да се као платежно средство користила куна, а да је химна била „Лијепа наша домовино“.

– Историјске чињенице кажу да је била. Али није била само то. Питају ме често шта мислим о поздраву “За дом спремни”. Тачно је и то да је у Домовинском рату постојала јединица ХОС-а којој је поздрав био „За дом спремни“, да је ту инсигнију на својој руци носио и мој кум док је бранио демократску Хрватску. То су различити историјски контексти, што је, уосталом, на неки начин признао и Ивица Рачан кад је допустио легализацију ХОС-ових инсигнија – рекао је Шкоро за Слободну Далмацију.

Говорећи о плакатима на ћирилици које је поставило Српско народно веће, Шкоро је рекао да плакати могу бити написани и на свахилију, али да је питање одакле новац за те плакате.

– У ово доба године, а поготово кад су избори, место за плакат је јако скупо. Ја то добро знам зато што, за разлику од Пуповца, плакате плаћам из свог џепа. Мени је неприхватљиво да припадници српске мањине у појединим деловима Хрватске живе страшно лоше, а СНВ троши огроман новац, и то добијен из буџета, на плакате који ваљда треба да послуже као провокација – рекао је он.

Упитан да ли му смета коалиција ХДЗ-а и СДСС-а, Шкоро је рекао да му смета етнобизнис.

– Сматрам да у демократији нико ни на који начин не би смео да буде привилегован ни дискриминисан. Пуповац хрватске држављане дели на „наше“ и „њихове“. То је рецидив великосрпске агресије – рекао је Шкоро.

Он је поновио и да би, да има законски основ за забрану, покренуо питање забране СДСС и било које странке.

– То је ствар одлучности и одговорности. Одлуку о забрани на крају доноси Уставни суд. Пуповац је својим изјавама дестабилизовао уставноправни поредак. Недопустиво је у 21. веку Хрватима константно на нос набијати прошлост и стављати нас у контекст фашизма. Докле то? Па управо су Хрвати победили последњи фашизам у Европи – великосрпски фашизам – рекао је Шкоро.

Leave a Reply