У организацији удружења „Буте Добри“ , група новосадских уметника урадила је највећи мурал у Србији, посвећен Краљу Петру Првом Карађорђевићу.

Мурал се налази на солитеру на углу Булевара Краља Петра Првог и Гагаринове улице, у новосадском насељу „Блок“.

– На овај начин смо желели да обележимо 100-годишњицу од ослобођења Србије у Првом светском рату, за шта највеће заслуге припадају краљу Ослободиоцу. Лик једног од највећих великана наше историје краси осмоспратну стамбену зграду и простире се на око 150 квадратних метара – наводе у овом удружењу грађана.

Фото: С. Костић
Фото: С. Костић

Они истичу да настоје да их људи препознају по друштвено корисним активностима у интересу Новог Сада и свих добрих људи који у њему живе.

– Изузетно смо поносни што смо допринели да наш град буде богатији за уметничко дело оваквих размера. Поред чињенице да се мурал налази на истоименом булевару, јако је важно споменути и то да се у непосредној близини налазе две средње школе и овом приликом бисмо желели да наши најмлађи обрате пажњу на велику и значајну историјску личност каква Краљ Петар Први Карађорђевић свакако јесте. Посебну захвалност дугујемо уметницима и свима који су учествовали у овом пројекту, а изузетно нас радује што ће Нови Сад ускоро добити споменик посвећен Краљу Петру Првом – закључују у удружењу „Буте Добри“.

С. Костић