ДА су Сједињене Државе на опасном путу – сада говоре и они унутар САД од којих то Американци не очекују.

Међу њима је и Даглас МекКино који је заузимао високе положаје у администрацијама Роналда Регана и Џорџа Буша Старијег, а сада је у управама неколико великих и моћних компанија.

Управо је објавио чланак под насловом који све говори: „Хоће ли побећи клијенти из банке под називом Сједињене Америчке Државе“?

У тексту је навео да је протеклих дана разговарао са пријатељем на тему – распадају ли се САД изнутра.

Открио је да је тај његов пријатељ том приликом реако да се не ради само о унутрашњем пуцању јер неке земље и пословни кругови врше притисак на Сједињене Државе сличан ономе што се догодило са Silicon Walley Bank из које су клијенти масовно повлачили своје улоге.

Нагласио је: „Тако се сада разне земље и компаније спремају да свој новац, а и своју лојалност, пребаце из „Банке Америка“ у „Банку Кина“ или негде другде“.

МекКинон процењује да су САД потенцијално „на ивици краха“. Поготово што у многим досад лојалним Вашингтону земљама и великим корпорацијама расте и страховање: да ли ће остати тајна све што се између њих и САД догађало у протеклим деценијама.

МекКинон указује да све више политичких и пословних лидера у свету престаје да верује Вашингтону јер сматрају да су САД у опадању и да су исувише подељене унутар себе и исувише политизоване.

По логици МекКинона, прелазак, на пример Саудијске Арабије, у „Банку Кина“ или „Банку Русија“ – или у обе паралелно – неће значити само преоријентацију саудијског новца и трговине ка стратешким противницима САД већ и улазак у мултиполарни свет и његове логистичке ланце и координате безбедности.

По мишљењу руског американолога Дмитрија Дробњицког, остатку света није опасан Џо Бајден већ „колективни Бајден“, а САД и долар наћи ће се у правим проблемима тек када земље БРИКС, са онима које им се буду придруживале, успоставе свој финансијски систем…

(Факти)

Оставите Коментар