У време владе Бориса Тадића, када је министар спољних послова био садашњи председнички кандидат Вук Јеремић, преговори о Косову и Метохији пребачени су из УН у Брисел. Оно што већина грађна не зна јесте да су преговори пребачени у Брисел резолуцијом УН које је предложила Србија, односно Вук Јеремић као министар спољних послова. Тако је Јеремић омогућио да ЕУ, чија је већина чланица признала тзв. независно Косово, одлучује његову судбину.

На ову срамну Јеремићеву улогу  у измештању преговора о Косову и Метохији из УН у Брисел подсетио је председник Народног слободарског покрета и председнички кандидат Мирослав Паровић.

– Јеремић је направио доста великих гафова  у дипломатији. Један од највећих је, суштински, онај који је јако ослабио одбрамбену моћ Србије, а тиче се преговора о Косову и Метохији, а то је резолуција УН коју је Србија предложила, тачније лично Вук Јеремић и влада Бориса Тадића, којом су преговори пребачени из УН у Брисел – рекао је Паровић у емсији „Директно“ на ТВ Суботица.

– Изместио је преговоре са места на коме имамо макар стотинак држава које се противе независности Косова и које су за нас, где се налазе Русија и Кина као наша два највећа спољнополитичка пријатеља и највећи противници независности Косова и Метохије. Изместили су преговоре  у ЕУ чије су институције признале независност Косова. Што би народ рекао довели сте ствари „мечки на рупу“ – каже Паровић и додаје да су због такве Јеремићеве одлуке све касније власти биле принуђене да о Косову и Метохији разговарају у Бриселу.

Паровић је изразио сумњу да овај Јеремићев потез није био случајна грешка већ да је учињен намерно и да би због тога бивши министар спољних послова требао да сноси одговорност.

Извор: Ослобођење