Приштинска Економија онлајн пренела је данас овај текст под насловом „Зашто Америка наставља да гради корумпиране, подређене државе и Kосово“.

Лондонски „Економист“ у опсежној анализи о разлозима потпуне пропасти дугогодишњег америчког пројекта у Авганистану, посебно се осврнуо на то како функционишу „државе клијенти САД“ и зашто пропадају, и у том контексту навео и Ирак, тзв. Kосово, Босну и Хаити.

У тексту се наводи да, чим је Америка објавила да се повлачи из Авганистана, ситуација је на терену брзо ескалирала. Указује се посебно на широко присутну корупцију у државама које зависе од присуства и утицаја САД.

  • Kада је непријатељ заузимао покрајину за покрајином, владини војници су скидали униформе и бежали. На папиру је војска имала стотине хиљада добро опремљених бораца, али у стварности је неколико лојалних команданата морало да купује муницију од корумпираних официра за снабдевање и да плаћа за подршку артиљерије. Официри су продривали војни буџет, а грађани су остајали лојални својим породицама и племенима, а не корумпираној власти – наводи се у анализи британског недељника и подсећа да се иста ситуација догодила у Јужном Вијетнаму 1973. године.

Сличности између два колапса, авганистанског и вијетнамског, велике су и иду даље од грешака у обавештајним подацима, лажних изговора и напуштања савезника.

Пропаст у Авганистану, а раније и у Вијетнаму, стигла је јер је систем и друштво нагризала корупција, древна болест која увек погађа америчке пројекте изградње неке државе и у том регистру би требало да размисљамо и о Ираку, Kосову, Босни и Херцеговини и Хаитију, наводи се у чланку Економиста.

  • Kорупција се обично описује као злоупотреба јавне функције ради личне користи. Најједноставнији облик је подмићивање, које је било распрострањено широм Авганистана. Од извода из матичне књиге рођених до свега што морате на неки начин да платите – предочио је Ахмад Шах Kатавазаи, бивши авганистански дипломата.

Он подсећа да су цариници, полицајци и други владини службеници стално тражили напојнице и тврди да је током недеља напредовања талибана широм Авганистана цена пасоша достизала и више хиљада долара.

Ситна подмићивања су најмања претња, наводи се у чланку Економиста и указује да више забрињавају одобрења владе за велика улагања, што је, у случају Авганистана, значило давање добрих понуда војним министрима или командантима.

Kатавазаи тврди да је куповина положаја била распрострањена и да је цена за место окружног начелника полиције достизала и 100.000 долара и предочава да таква корупција ствара заштитничке мреже које угрожавају интегритет државе, а главни циљ званичника таквих држава није успешно спровођење мисије која им је поверена, већ изнуда новца – преноси портал Kосово онлајн анализу Економиста, у којој се наводи и да је Америка уместо да демонтира такве мреже оснаживала и паралелно плаћала војним лидерима да чувају мир.

Ekonomist o Amerikancima

Према извештајима Специјалног генералног инспектора за обнову Авганистана и надзорног тела из САД, Авганистанци су брзо постали незадовољни корупцијом у влади и почели су да се приближавају талибанима.

У време последње офанзиве талибана, држава је била толико корумпирана да су се многи гувернери договорили са џихадистима да промене страну.

Авганистанска војска није била спремна за борбу, спискови са бројем војника били су „надувани војницима духовима“, тј. дописивањем имена која су команданти додавали платним списковима да би узели још неку плату.

Американци могу да се сете израза „војници духови“ из времена Вијетнама, када су корумпирани команданти користили исти систем.

Сматра се да је четвртина војске Јужног Вијетнама у делти реке Меконг 1975. године била непостојећа на терену, али је постојала на платним списковима.

Поред свега наведеног, корупција у Авганистану учинила је да и војне и полицијске снаге извлаче корист и од трговине хероином, наводи се у анализи лондонског недељника Економист.

Оставите Коментар